Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blev liksom ingenting ...

Annons
Inte så yvig. Nej Stefan Löfven är inte lika yvig som Håkan Juholt. Han sade i stort sett ingenting vid torsdagens presskonferens. Foto: Jens L´Estrade/Scanpix

Det är fascinerande när en presskonferens kommer av sig. Förväntningarna är att det ska komma något nytt, men det blir liksom ingenting.

Vi är en hop journalister som samlas i det socialdemokratiska partihögkvarteret i Stockholm. Vi väntar på att få höra en första programförklaring från Stefan Löfven, som från och med partistyrelsemötet i dag är partiledare. Då skulle man kunna tänka sig att han svarar på några väl övervägda frågor. Vad tycker han till exempel om europakten? Varför är just Socialdemokraterna ett parti där alla seriösa partiledarkandidater svarar ”nej” på frågan om de vill bli partiledare? Vad tycker han om vinster i vården?

Men icke!

Först berättar partisekreteraren Carin Jämtin om hur angelägna alla Socialdemokrater är att få en ny partiledare – men också att det borde bli en mer öppen process i kommande val.

Sedan berättar Stefan Löfven att han anser att det är viktigt med socialdemokratisk politik. Wow, vilken nyhet! Stoppa pressarna! Lägg ut en ny toppnyhet på nätet!

Sedan blev det inte mer.

Presskonferensen började kl 15. Exakt sju minuter senare var den slut. Om det nu ska kallas för en presskonferens, när ett uttalande läses upp på ett par minuter, varefter ingenting annat händer. Själva idén med en presskonferens är att journalister ska få ställa frågor. Men det kanske är omodernt ... Att Stefan Löfven skulle bli partiledare hade varit ute hela förmiddagen. Det visste vi redan.

Annat var det när Håkan Juholt var nominerad till partiledare. Han svarade villigt på frågor, både om politik och om sin mustasch. Han introducerade begreppet social demokrati. Det är sant som Håkan Juholt själv sade i en intervju: Han är lite väl yvig.

Men det måste väl finnas mellanting mellan Håkan Juholts yvighet och att inte svara på några frågor alls.

Stefan Löfvens första presskonferens som blivande partiledare var allt annat än yvig. Han läste upp sin intetsägande deklaration och gick sedan ut med munnen sluten som mussla.

Det kanske finns en trötthet över yviga partiledare inom socialdemokratin. Tio månader med Håkan Juholt räckte.

Journalister kunde inte få nog av Håkan Juholts yvighet. Han bjöd på den ena löpsedeln efter den andra.

Stefan Löfven är på många sätt Håkan Juholts motsats, inte bara för att han är betydligt mer lågmäld, utan också för att han har en bakgrund som radikalt skiljer sig från både Håkan Juholt och tidigare socialdemokratiska partiledare.

Det är första gången någonsin som Socialdemokraterna får en partiledare utan någon erfarenhet av riksdagen. Och det är första gången någonsin som Socialdemokraterna får en partiledare som faktiskt har en bakgrund som arbetare.

Inför valet av partiledare bestämde sig partiledningen för att detta inte är rätta tillfället för mer öppenhet.

Vi får väl se hur det blir i nästa partiledarval om så där en tio år – om nu Stefan Löfven sitter kvar så länge. Just nu är det hög omsättning på socialdemokratiska partiledare.

Mer läsning

Annons