Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blev tvärtom

Annons

En stor majoritet, nästan åtta av tio, är nöjda. Det visar Arbetsförmedlingens utvärdering av den ifrågasatta fas 3-delen av regeringens politik för långtidsarbetslösa. Kritikerna har fått sig en bakläxa, men det finns ingen anledningen för regeringen att luta sig tillbaka för det.

I den tredje och sista fasen av jobb- och utvecklingsgarantin finns nästan 37 000 deltagare. De har deltagit i programmet under 450 dagar utan att få något riktigt jobb

I våras laddade oppositionen med massiv kritik mot fas 3, som dömdes ut som ”förvaring” i stället för anständig arbetsmarknadspolitik. Det gick så långt att en riksdagsmajoritet av S, V, Mp och SD röstade för att stoppa vidare överflyttning av arbetslösa till fas 3.

Innan dess hade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) redan gått kritikerna till mötes delvis och utlovat en utvärdering. Orsaken var avslöjande i massmedia om oseriösa arbetsgivare, som antingen utnyttjat deltagarna till riktiga jobb eller lämnat dem vind för våg. Och fått betalt för detta missbruk.

Arbetsförmedlingens utvärdering visar att nästan åtta av tio anser att uppgifterna i fas 3 är meningsfulla. Det är ett gott betyg. Den enskildes uppfattning spelar en stor roll för verksamhetens legitimitet. I snitt har deltagarna i fas 3 varit arbetslösa i sju år. De behöver färska referenser. Chanserna till jobb är goda i den konjunktur som råder nu.

Fas 3-satsningen är en balansgång på slak lina. Dels ska uppgifterna vara meningsfulla, dels ska de inte konkurrera ut riktiga jobb. En självmotsägelse. Det meningsfulla är för det mesta insatser som efterfrågas av någon annan. Äldreomsorgen är bara ett exempel på en bransch där behoven av arbetskraft är hur stora som helst. Problemet är att det finns begränsad möjlighet, skattepengar, att betala ut löner.

Nu ska Arbetsförmedlingen satsa mer på att hitta fas 3-uppgifter som kan riskera att tränga undan riktigt jobb. Så måste det bli, om inte åtgärden ska låsa in deltagarna i det meningslösa.

Det finns saker att göra på den riktiga arbetsmarknaden också, till exempel rutavdraget. I stället för att se det som en subvention till rika, är det en möjlighet för långtidsarbetslösa att få vanliga jobb. Och det vill vi väl alla.

Mer läsning

Annons