Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir bara bättre

Annons

Antalet elever i Örebro med godkända betyg har inte varit så högt på åtta år. En glädjande nyhet. Samtidigt visar statistiken på fortsatt stora skillnader mellan skolorna.

Knappt två veckor inpå sommarlovet kommer sammanställningen av betyg för grundskolorna i Örebro. Den visar att 86,7 procent av eleverna är godkända enligt det gamla sättet att räkna behörighet till gymnasieskolan, det som går att jämföra bakåt i tid. Andelen som fått godkänt i alla ämnen visar på en ännu starkare positiv utveckling.

Det finns anledning att vara glad. Fler elever har fått förutsättningar att gå vidare i skolan för att om några år förhoppningsvis ta studenten. I dag är gymnasiekompetens en nödvändighet för att kunna få arbete.

Politikerna i Örebro kan inte nöja sig med att titta på totalsumman. Det är i detaljerna som utmaningarna finns. Skillnaderna mellan skolorna är stor, från sex av tio elever godkända till alla elever.

Det går inte att säga att skolor med färre godkända elever är dåliga och att skolor med alla godkända är perfekta. Det finns många faktorer, inte minst föräldrarnas utbildning, som påverkar eleverna resultat.

Skillnaden i förutsättningar hos eleverna är den verklighet som finns. Skolans uppgift är att kompensera för olikheterna. Det handlar om den enskilda elevens rätt att få stöd att nå målen. Godkända betyg är inte några lättglömda bokstäver på ett papper utan plattformen in i vuxenlivet.

I Örebro blir politikernas uppgift att ännu en gång gå till källorna för att söka lösningarna. Det yttersta ansvaret ligger hos politikerna, även om skolledningen styr över det pedagogiska arbetet

Betygsstatistiken är ingen resultattavla över vilka skolor som är bäst. Det går inte att hylla vinnare och peka ut förlorare, eftersom förutsättningarna skiljer sig åt.

Men skillnaderna måste utjämnas. Inte för att hyfsa siffrorna, utan för de enskilda elevernas skull. Skolan är skyldig att ge var och en av dem den utbildning och de kunskaper som samhället i övrigt kräver.

Det finns en annan trend som fortsätter år efter år: att flickor sammanlagt får bättre betyg än pojkar, särskilt när det gäller alla skolämnen. Flickorna skulle sannolikt tjäna på att pojkarna kom i kapp.

Mer läsning

Annons