Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det börjar bli pinsamt för Örebro

Så har då Örebro kommun fått stryk i domstol ännu en gång. Tre fristående gymnasieskolor har av Kammarrätten fått rätt till högre ersättning än vad kommunen vill ge.

Annons

Tidigare drevs Sverigefinska skolan i konkurs för att kommunen betalade för låg ersättning till skolan. Det skedde trots att kommunen upprepade gånger hade förlorat i domstol. En liten friskola motarbetades systematiskt. Trots att kommunen förlorade i domstol fick kommunledningen som den ville – Sverigefinska skolan försattes i konkurs. Domen kom för sent för att rädda skolan.

Nu är det tre fristående gymnasieskolor som vunnit en rättsprocess mot Örebro kommun. Kommunen har tolkat lagen uppåt väggarna. Det fastställdes av förvaltningsdomstolen i Karlstad. Örebro överklagade, men Kammarrätten kom till samma slutsats.

Socialdemokraterna i Örebro gillar inte friskolor, men har motvilligt accepterat att de finns. Det är väl ungefär den slutsats vi kan dra av de rättsprocesser som har drivits.

Och ska friskolor finnas så ska de få mindre pengar än vad de har rätt till. Finns det fler friskolor som har pengar att inkassera, om de vänder sig till domstol?

Örebro kommuns egna gymnasieskolor har tillåtits gå med underskott som sedan har skrivits av. Alltså har skolorna fått mer pengar. I Kammarrättens dom står det så här: ”Ytterligare resurser får därmed anses ha tilldelats den kommunala verksamheten under budgetåret och friskolorna ska få motsvarande tillskott”.

Kommer kommunen nu att följa domslutet? Eller kommer den att göra som i fallet med Sverigefinska skolan – alltså backa så lite som möjligt och sedan dra på sig ytterligare domstolsprocesser?

Som skattebetalare bör vi fråga oss: Är det vettigt att kommunen ägnar tid och pengar åt rättsliga processer som den ändå kommer att förlora? Det här börjar bli pinsamt för Örebro.

Mer läsning

Annons