Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det brådskar med lag mot nätdroger

Ta en känd narkotikaklassad kemikalie. Gör en ny kemikalie som är snarlik, men skiljer sig tillräckligt mycket för att den inte ska vara narkotikaklassad. Det kan till exempel vara varianter som liknar cannabis.

Annons

Det är affärsidén bakom ett företag som omsätter 32 miljoner kronor.

Företagets droger har till och med sålts öppet av en godisbutik i Göteborg. Men ägaren till butiken stoppade försäljningen när han fick klart för sig att det handlade om preparat som är i gränslandet till illegala droger. Han blev misstänksam när han såg priserna på de ”örter” som skulle säljas och kontaktade polisen.

Än så länge är det de ”gamla” etablerade drogerna som dominerar bland missbrukarna. Cannabis, amfetamin, heroin, kokain och så vidare. Men om företaget som säljer nätdroger omsätter 32 miljoner, är det ett tecken på att de nya drogerna är på väg att få fotfäste.

Det finns ingen politisk kraft i Sverige som på allvar hävdar att vi ska luckra upp den restriktiva narkotikapolitiken. Det är en linje som också har ett nästan hundraprocentigt stöd i opinionen.

I sak är det dessutom en välgrundad linje. Det korta experiment Sverige hade med legalförskrivning av narkotika på 60-talet var en katastrof. Och de länder som har en mer släpphänt narkotikapolitik brottas också med enorma sociala problem, som en följd av missbruket.

Vi måste få en lagstiftning som gör att polisen snabbt kan ingripa mot nätdrogerna. Det duger inte att ha långa procedurer och till exempel invänta ett regeringsbeslut. Beslagen måste ske så tidigt att narkotikahandlarna inte hinner anpassa sig till lagstiftningen med kemiska manipulationer. Socialdepartementet arbetar nu med ett förslag. Polisen ska kunna beslagta droger när Folkhälsoinstitutet lämnat in en ansökan om att ämnet ska narkotikaklassas.

Strider det mot rättssäkerheten? Nej, egentligen behöver det inte göra det.

Polisen får till exempel beslagta bevismaterial vid en husrannsakan. Om en person är misstänkt för brott kan han eller hon hållas inlåst i avvaktan på rättegång. I det perspektivet framstår beslag av preparat som kan vara narkotika som en mild åtgärd. Tyvärr talar mycket för att den nya lagstiftningen kan fördröjas. Den kommer inte att kunna träda i kraft den första juli, som det från början var tänkt. Okej, hellre en väl genomarbetad lag än ett hafsverk. Men det får inte dröja för länge.

Mer läsning

Annons