Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det fula ”M-ordet”

Annons

Har du svårt att hitta en bostad? Det kommer inte att bli lättare i morgon – eller i övermorgon. Men det blir lättare på sikt, med de åtgärder som Alliansens partiledare presenterade på torsdagen.

Någonstans i bakgrunden skvalpar också det fula ”M-ordet” som inte fick sägas vid gårdagens presskonferens. M som i ”marknadshyror”.

Regeringen vill öka rörligheten på bostadsmarknaden. För den som äger en bostad blir det enklare och mer lönsamt att hyra ut den. Båda parter blir vinnare. Den som äger bostaden tjänar pengar. Och det blir lite större chans för den som jagar en bostad att lyckas.

Fastighetsavgiften sänks för hyreshus och bostadsrätter. Den som bygger ett nytt hus slipper fastighetsavgiften i 15 år i stället för tio år, som gäller i dag. Det är åtgärder som påverkar kalkylen för ett nytt hus. Det behöver inte gå fullt så många år innan husbygget lönar sig.

Att bygga hus är en långsiktig investering både för barnfamiljen som bygger sitt drömhus och för företaget som äger hyreshus.

I bakgrunden finns också en bank som förväntas låna ut pengar till bygget. Även för banken är kalkylen viktig.

Regeringens förslag presenterades i ett nybyggt bostadsområde i Stockholm. En stad där bostadsmarknaden är extrem, där den svarta bostadsmarknaden omsätter miljarder. Även i en expanderande medelstor stad som Örebro behövs det fler bostäder. Regeringen ger marknaden en puff i rätt riktning. Men räcker det?

Men det finns mer att göra, till exempel att låta hyressättningen bli mer marknadsanpassad. Det är inte en orimlig tanke att exempelvis läget på en lägenhet påverkar hyran.

För alla dem som jagar bostäder på den svarta marknaden i Stockholm är begrepp som ”bruksvärdesprincipen” en chimär.

De bostadspolitiska förslag som presenterades i går var en politisk aptitretare. Ett sätt att bryta ut ett förslag – och ge det lite extra publicitet.

Dessuomt var det ett tillfälle för Alliansens partiledare att framträda tillsammans – och visa att de är överens, trots att det går så där i opinionsmätningarna för den del av dem.

På måndag presenteras resten av vårbudgeten.

Mer läsning

Annons