Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går att ge unga jobb

Annons
ILLUSTRATION: TECKNAR-OLLE

Ung och arbetslös är en olycklig kombination, för den enskilde och för samhället. Läget är dystert i Sverige, men det går att motverka utvecklingen.

Det finns en konkret anledning till att inte ta ungdomsarbetslösheten för given – skillnaderna är stor mellan olika länder och skillnaderna är stora mellan olika delar av Sverige.

Arbetsförmedlingens statisk, som presenterades i Dagens Nyheter i går, visar på stora skillnader mellan svenska kommuner. Bromölla ligger höst med 34,5 procent och Danderyd lägst med 4,3 procent. I länet har Laxå en ungdomsarbetslöshet på 31 procent, att jämföra med grannkommunen Askersund på 17,5 procent.

Det finns olika förklaringar till varför andelen ungdomar utan jobb ligger på en högre nivå än den sammantagna arbetslösheten i Sverige. Ett statistiskt samband är att allt fler äldre fortsätter att jobba, och en ökad andel arbetslösa ungdomar. De äldre tränger alltså undan de unga.

De äldre har något som gör dem mer attraktiva på arbetsmarknaden än de unga – arbetslivserfarenhet. För att minska ungdomsarbetslösheten måste unga få en chans att visa vad de går för.

Vi har två stora hinder i dag. Den ena är återigen utbildning. I dag slutar var femte elev gymnasiet utan godkända betyg. Det är ett svek mot de unga, eftersom ingen arbetsgivare vill anställa någon som inte klarat av skolan.

Det andra hindret är att unga utan erfarenhet kostar för mycket att anställa. Varför ska arbetsgivaren chansa i stället för att gå på säkra kort?

Lösningen är att ingångslönerna, eller att arbetsgivaravgifterna för unga sänks. Det sista är bäst, men sänkta löner kan också vara en väg. Målet måste vara att ge ungdomar alla chanser att komma in på arbetsmarknaden. Det är inte deras fel att de är arbetslösa.

Det finns förklaringar till varför arbetslösheten är så låg i rika Danderyd. Men pengar är inte allt. Huvudorsaken är att invånarna är utbildade. Grunden har lagts i skolan, den skola som ska ge alla barn möjlighet att gå ut med godkända betyg, som är förutsättningen för att få jobb.

En gammal mamma som försörjer sin en gång unge son på pensionen – den framtidsbilden är för bisarr.

Mer läsning

Annons