Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går inte att helt backa ut ur världen

Annons

Donald Trump har otur när han blandar sig i utrikespolitik och detta märktes senast när han bestämde sig för att flytta USA:s ambassad till Jerusalem. Men att främst tillfredsställa inhemska intressen som den kristna högern rimmar med sloganen om "America First". Parollen om att hela tiden prioritera USA har emellertid visat sig verkningslös när det gäller de delar av den amerikanska utrikespolitiken som handlar om försvaret.

Nu har spänningarna vid gränsen bidragit till att USA fortsatt inneha sin skyddsmaktsroll och amerikanska flottan genomför just nu en marinövning tillsammans med sin sydkoreanska motpart.

Ett exempel är den pågående konflikten mellan Nord och Sydkorea. Tidigare hade Trump hotat med att Sydkorea borde betala mer för sitt eget försvar vilket inte skulle kunna genomföras i praktiken. Nu har spänningarna vid gränsen bidragit till att USA fortsatt inneha sin skyddsmaktsroll och amerikanska flottan genomför just nu en marinövning tillsammans med sin sydkoreanska motpart. Gemensamma övningar brukar vara ett sätt att visa Nordkorea och Kina att det amerikanska inflytandet i Asien är orubbat.

Tidigare hade Trump hotat med att Sydkorea borde betala mer för sitt eget försvar vilket inte skulle kunna genomföras i praktiken.

Det går att föra ett liknande resonemang när det gäller militärövningen Aurora som trots Trumps tidigare ord om att NATO-länderna borde ta ett större ansvar visar att USA fortfarande har ledartröjan inom försvarsalliansen. Dessutom signalerande den till Polen och de baltiska länderna att de inte står ensamma mot Ryssland. Sålunda har USA inte dragit sig bort från den utrikespolitik som handlar om rena försvarsfrågor. Vad de däremot har gjort är att exempelvis blockera viktigt arbete i Världshandelsorganisationen (WTO) och dragit sig ur FN-organet Unesco. Det sistnämnda är anmärkningsvärt med tanke på att USA var en av Unescos grundare.

Sålunda har USA inte dragit sig bort från den utrikespolitik som handlar om rena försvarsfrågor.

Donald Trump kan helt enkelt inte backa ut USA ur arbetet med omvärlden när det gäller säkerhetshot. Men han har gjort sitt bästa för att USA ska avveckla det övriga världsengagemanget och kan skapa nästan lika stor skada som när det gäller att avveckla det militära eftersom internationellt samarbete och deltagande skapar förtroende. För inom utrikespolitiken spelar "mjuka frågor" ofta lika stor roll som de traditionellt hårda.

Mer läsning

Annons