Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det gungar under MP

Annons

Det drar ihop sig. Sakpolitiken och ideologierna har fått sig en skjuts in i skuggan och luften dallrar av spekulationer om hur Sveriges regering kommer att se ut efter nästa söndags val.

I går kom en opinionsundersökning som gav Alliansen egen majoritet. Men opinionsundersökningar är inte valresultat så inte ens de mest självsäkra alliansanhängare kan luta sig tillbaka. Vårens SCB-mätning gav segern till De rödgröna. Just denna SCB-undersökning är historiskt blytung. Ända sedan 1973 har den haft rätt om valresultatet.

Ingen vettig politiker kan tro på ödet. Det är de svarta siffrorna från från gårdagens Synovate-mätning som sätter dagordningen. Förutom att Moderaterna går framåt och Socialdemokraterna bakåt, visar den att Sverigedemokraterna kapar hem sex procent av väljarna, en elektrisk stöt för hela partietablissemanget.

SD har lyckats tassa fram i medieskugga. Partiet har inte gjort mycket väsen av sig och sin politik, men har varit omtalat – av de andra partierna. Mona Sahlin har sagt att hon i regeringsställning aldrig skulle göra sig beroende av SD. Fredrik Reinfeldt har framhärdat att det största blocket ska bilda regering, oavsett valresultatet.

Miljöpartiet, kometen som dalar, har allas ögon på sig nu. Språkrören värjer sig mot alla spekulationer om att partiet skulle ta klivet över till Alliansen efter valet. Vi tänker definitivt inte bli ett stödparti, säger Maria Wetterstrand och får medhåll av sin språkrörskollega.

Det låter som ett blankt nej. Men det kan också tolkas omvänt, som att MP kan tänka sig byta lag bara övergångssumman är den rätta. Några ministerposter till exempel. Då är MP inte något ”stödparti” utan en fullvärdig del av blågrön regeringen.

Marken skälver både under MP och De rödgröna. Miljöpartiet har ingen självklar hemvist hos de röda. I Örebro, och i många andra kommuner, styr de tillsammans med allianspartierna. Partiet behöver alltså inte sälja sin själ genom att byta sida. Mona Sahlins inviter till Centerpartiet och Folkpartiet riskerar att klinga ohörda.

Det ligger ett stort ansvar på de etablerade partierna att hantera valresultatet, vilket det än må bli. Valrörelsens naturliga hetta måste svalkas av och verkligheten hanteras. Sverige ska inte ha en regering i händerna på Sverigedemokraterna.

Mer läsning

Annons