Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det handlar inte om politik

Marie-Louise Forsberg Fransson vann. Jonas Karlsson förlorade. En strid inom Socialdemokraterna i Örebro län är över.

Annons

Striden blev offentlig i höstas. Några ledande Socialdemokrater ifrågasatte att Marie-Louise Forsberg Fransson pluggade samtidigt som hon var landstingsstyrelsens ordförande. Men det fanns ingen konkret kritik att hon skulle missköta sin uppgift, slarva med mötestider eller komma till sammanträden dåligt påläst. Det var rätt uppenbart att det var ett villospår, ett sätt att misskreditera henne.

Jonas Karlsson – som nu förklarat att han tänker avgå som landstingsråd – säger att han inte har haft några som helst planer på att efterträda Marie-Louise Forsberg-Fransson. Det står i varje fall klart att det fanns personer som ville göra sig av med Marie-Louise Forsberg-Fransson. De hade påtagligt svårt att hitta argument.

Det här handlar om två personer som har svårt att samarbeta, snarare än oenighet i sakfrågor. Jonas Karlsson antyder att han ville ha friare händer att driva sina frågor, medan Marie-Louise Forsberg-Fransson framhåller lagarbetet.

Om Socialdemokraterna skulle prata om ”borgerlig splittring” inför landstingsvalet, lär det komma påminnelser att Socialdemokraterna inte heller har haft så lätt att hålla sams. Så striden kan begränsa Socialdemokraternas förmåga att rikta attacker mot sina motståndare.

Men väljarnas intresse för den här typen av strider är – med all rätt – begränsat.

Det intressanta är om vården och kollektivtrafiken utvecklas i rätt riktning, inte om två politiker kan hålla sams eller inte. Det hör till politikens spelregler att starka personligheter ibland kan ryka ihop. Sådant förekommer även på riksplanet. Den socialdemokratiske finansministern Erik Åsbrink avgick för att han blev arg på Göran Persson. Den moderate försvarsministern Mikael Odenberg avgick för att han inte kunde hålla sams med finansminister Anders Borg. Bara för att nämna två exempel.

Mer läsning

Annons