Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här vill du nog inte läsa

Annons
Vardag. Det handlar om din vardag, bland annat priset på mjölk. Arkivbild: Claudio Bresciani/Scanpix

Är det en hopplös uppgift jag ger mig på? Jag ska försöka få dig, kära läsare, att åtminstone för ett kort ögonblick intressera dig för EU:s budget. Jag vet: om jag skriver att EU:s budget utgör en procent av EU:s bruttonationalinkomst, har du antagligen redan slutat läsa. Jag kan naturligtvis kasta ur mig den ena siffran efter den andra om vad EU satsar miljarder euro på. Bara den där huvudräkningen att omvandla euro till kronor gör att du förmodligen lägger tidningen ifrån dig – och börjar läsa något roligare.

Men så här då: EU:s budget påverkar vad mjölken du har i kylskåpet kostar. Om du har en granne som är bonde, påverkar EU:s budget hans eller hennes inkomster. Om du åker med Tåg i Bergslagen till jobbet (vilket för övrigt jag själv gör) har EU:s budget betalat en del av kostnaderna för att bygga om stationer. Om ditt barns skolklass har fått resa på ett utbyte med ett annat EU-land är det möjligt att resan har finansierats med EU-pengar. Om du om några år vill skaffa en navigationsutrustning, som inte är beroende av det amerikanska systemet GPS, kommer det att finnas alternativ: det europeiska satellitsystemet Galileo är ett EU-projekt.

Så EU:s budget finns där i din vardag. Därmed inte sagt att det alltid är bra att den finns där. Jag skulle till exempel gärna se att mjölken i ditt kylskåp inte påverkas så mycket av EU. Jag kan stå ut med att mjölkbönder i Bergslagen får EU-stöd. Men det känns lite tungt att det brittiska kungahuset hör till de största mottagarna av jordbruksstöd från EU.

Snart ska EU-länderna försöka komma överens om vilka ramar som ska gälla för EU:s budget under åren 2014-2020. Alltså: Hur mycket pengar som ska gå till mjölken, inkomststöd till bonden, jordbruksstöd till det brittiska kungahuset, regionalstöd för att bygga om tågstationer, stöd till studentutbyte med andra EU-länder och stora infrastrukturprojekt som Galileo.

Här om dagen träffade jag mannen som är högst ansvarig för EU:s budget, den polske EU-kommissionären Janusz Lewandowski. En äldre man med mustasch, men med viss humor. Han fick klippa bandet till en utställning om EU:s budget. Jag försäkrar: den utställningen kommer inte bli någon turistsuccé.

I Sverige är väl en sådan utställning en provokation, antydde Janusz Lewandowski.

Den svenska regeringen tycker att EU:s budget är både skev och alldeles för stor. Och så har svenska regeringar alltid tyckt, oavsett hur budgeten ser ut, oavsett vad EU satsar på och oavsett politisk färg på den svenska regeringen.

– Sveriges hållning är revolutionär. Men revolutioner har väldigt många vinnare och väldigt många förlorare. Därför är evolution att föredra, säger Janusz Lewandowski.

Jag trodde faktiskt aldrig någonsin att jag skulle få höra någon beskriva Fredrik Reinfeldt och Anders Borg som revolutionärer.

Och Janusz Lewandowski vet vad han talar om han. Han har varit med om att göra revolution på riktigt. Han var aktiv i den polska fackföreningsrörelsen Solidaritet. En rörelse som skakade om hela Östeuropa – och drev fram Berlinmurens fall.

Men när han talar om EU:s budget vill han hellre ha en evolution. Han vill frysa de två största utgiftsområdena, jordbrukspolitiken och regionalpolitiken. Ingen uppräkning för inflationen, vilket in praktiken innebär en viss minskning. Det ska bli mer pengar över för till exempel forskning och stora infrastrukturprojekt som binder samman de europeiska länderna.

Ett sådant projekt skulle vara att skapa en transportled från Valetta i Malta till Helsingfors i Finland. Den skulle gå tvärs över Sverige.

Första försöket att komma överens om EU:s budget görs i sommar. Janusz Lewandowski räknar med att det slutar med ett misslyckande. Men i december 2012 måste det bli en uppgörelse, annars kommer många av EU-programmet att bli försenade, säger han.

Mer läsning

Annons