Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det krävs fler låglönejobb

Det krävs fler låglönejobb. Annars har Sverige inte en chans att nå målet EU:s lägsta arbetslöshet.

Annons

I veckan lade Finanspolitiska rådet fram sin årliga rapport.

I sin allmänna beskrivning är rapporten optimistisk. Tillväxten i ekonomin fortsätter att öka. Arbetslösheten minskar. Under 2014 hade Sverige högst sysselsättning i EU, vilket är ett bättre mått än arbetslöshet. Arbetslöshet kan nämligen fuskas bort genom att pensionera befolkningen eller föra en politik som får kvinnor att lämna arbetsmarknaden. Sådant är bekvämt på kort sikt, men ohållbart på lång sikt.

Finanspolitiska rådet är tänkt att vara en buse i finanspolitiken. Ett oberoende organ som kan säga obehagliga sanningar.

Till exempel pekade rådet ut värnskatten som en skadlig skatt, medan den förre finansministern Anders Borg argumenterade på moderatstämmor för att den skulle vara kvar. Nu är det den socialdemokratiska regeringen som drabbas av Finanspolitiska rådets bannbullor.

För att Sverige ska nå målet EU:s lägsta arbetslöshet krävs 130 000 nya jobb. Enligt Finanspolitiska rådet är en så stor minskning ”mycket svår att nå”. Rådet pekar på det tyska exemplet: ”Sedan mitten av 2000-talet har den tyska arbetslösheten sjunkit kraftigt, men samtidigt har antalet låglönejobb ökat betydligt”.

Vad är värst? Är det att ha ett jobb med låg lön eller att inte ha något jobb alls? Vi ska ha klart för oss att låglönemarknaden finns där ute, fast ofta i form av svarta jobb – vilket till exempel NA:s granskning av biltvättar har visat.

Det är i och för sig sant att Sverige inte ska ha som strategi att konkurrera med låga löner när vi tillverkar bilar, mobila nätverk eller digitala tjänster. Men vi behöver också de enkla servicejobben.

Vi behöver ett system som ger människor många chanser att förändra sitt liv. Fler möjligheter till vidareutbildning. Fler möjligheter att byta yrkeskarriär. Men början på yrkeskarriären kan vara ett enkelt servicejobb. Det är bättre att komma in på arbetsmarknaden än att vänta utanför.

Mer läsning

Annons