Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det liberala originalet behövs!

Behövs Folkpartiet i ett land där alla tävlar om att vara liberaler? Jo, absolut, för kopiorna är inte särskilt tillförlitliga.

Annons

Folkpartiet inledde sitt landsmöte på torsdagen. Det är inget stort parti. I sitt tal på landsmötet gav partiledatren Jan Björklund besked om vilka frågor som prioriteras inför valet nästa år. Det handlar om jämställdhet (en tredje pappamånad), utbildning (betyg i årskurs fyra) och jobben (fortsätta verkar för att införa lärlingsjobb). Han kunde ha lagt till att Folkpartiet är det parti som mest helhjärtat stöder det europeiska samarbetet. Och en av de längsta applåderna fick Jan Björklund när han markerade mot främlingsfientlighet:

– Sverigedemokrater bekämpar flyktingar, Liberaler bekämpar främlingsfientlighet.

De socialliberala idéerna har slagit igenom på bred front. Numera finns det ingen ledande moderat som skulle våga antyda att välfärdsstaten ska monteras ner. Socialdemokraterna gillar både friskolor och avdrag för hushållsnära tjänster. Vänsterpartister talar om att de vill gynna småföretagare. Och Miljöpartiet vill att Sverige ska fortsätta vara med i EU.

Men de andra partiernas anpassning till liberala värderingar är inte övertygande. Det är snarare en pragmatisk anpassning. Och kopiorna vacklar när det blåser motvind. Moderaterna profilerar sig nu som det halvt EU-skeptiska partiet, ungefär som Socialdemokraterna har gjort i alla år. Starkare än så var inte tron på det europeiska samarbetet. Och Socialdemokraternas tidigare talesperson i jämställdhetsfrågor, Claes Borgström, har blivit så missnöjd med hur jämställdhetsfrågorna hanteras att han har gått över till Vänsterpartiet.

Folkpartiets styrka är att det fortfarande är ett idéparti. Att slå vakt om EU-samarbetet är särskilt viktigt i en djup ekonomisk kris. Jämställdheten är viktig även om det kan väcka motstånd att föreslå en tredje pappamånad. Och fortsatta reformer av skolan behövs, även om det tar betydligt längre än en eller två mandatperioder att se resultatet.

Mer läsning

Annons