Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det liknar ”vilda vänstern” i riksdagen

Väljarna kan vara intresserade av högre eller lägre skatt. Men de är knappast intresserade av fulspel.

Annons

De rödgröna partierna vill ge regeringen en knäpp på näsan. Och då väljer de en fråga där de, som av en händelse, har samma uppfattning som Sverigedemokraterna, alltså höjd brytpunkt för statlig skatt.

Eller om man så vill: Sänkt skatt för dem som tjänar mer än 36 158 kronor per månad.

Men riksdagen har enats om en ordning som innebär att det inte ska gå att bryta ut detaljer från budgeten, på det sätt som De rödgröna och Sverigedemokraterna vill göra. Riksdagens jurister har i en utredning kommit fram till att frågan visserligen är komplex, men att ”övervägande skäl” talar för att det strider mot riksdagsordningen att riva upp skattesänkningen med ett utskottsinitiativ.

De rödgröna och Sverigedemokraterna kan ändå köra över regeringen – och verkar ha bestämt sig för att göra det. I Sverige finns det ingen till författningsdomstol som vakar över de folkvalda.

Men då inträffar två saker som varken de rödgröna eller allianspartierna borde ha något intresse av:

1. Riksdagsordningen luckras upp. Och partierna öppnar för nya procedurstrider i riksdagen. Det råder inte längre någon enighet om vilken ordning som ska gälla.

Tidigare uppmärksammade vi ett bråk inom Vänsterpartiet i Örebro. Det rådde oenighet om ett möte som hölls i oktober var giltigt eller inte. Den typen av procedurstrider är aldrig bra för den politiska processen. Och De rödgröna bidrar till att riksdagen närmar sig den den nivå som råder i ”vilda vänstern” i Örebro.

2. Intresset för politiska sakfrågor kommer att minska. Det finns inget som tröttar en väljare som procedurstrider.

Det som borde hända – men inte kommer att hända – är att de rödgröna och Alliansen enas om vilka spelregler som ska gälla i riksdagen.

Att få en stor debatt om procedurfrågor, där partierna bråkar med varandra, kommer möjligen att gynna Sverigedemokraterna, knappast någon annan.

Mer läsning

Annons