Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det lobbas för småfrågor

På media och makthavare låter det som att hemmasittare är ett stort samhällsproblem. Det är det inte.

Annons

Hemmasittare är barn som under minst en månads tid inte har gått till skolan. Det är oftast inte en fråga om skolk, utan snarare om barn med olika svårigheter i skolan, som inte känner att de hänger med i undervisningen eller passar in.

För varje elev som av någon anledning inte orkar gå till skolan, är det en personlig tragedi. Men problemets proportioner är skeva. Känslostormar gör perspektiven grumliga.

Det började egentligen i våras. Begreppet hemmasittare dök först upp i några notiser, spred sig sedan snabbt till debattinlägg och krönikor – och vidare till ledarsidorna. Helt plötsligt var hemmasittare något som ledarskribenten Hanne Kjöller (DN) problematiserade, och något som sångerskan Malena Ernman kritiskt bemötte med egna erfarenheter.

I Almedalen stod sedan utrikesminister Gustav Fridolin på Learnox scen – ett företag som erbjuder distansundervisning för barn – och pratade om just problemet med barn som inte går till skolan. Sett till spaltmetrar och uppmärksamhet torde det vara ett stort problem med hemmasittare i Sverige.

Av Örebro kommuns 30 000 elever i grundskolan fanns det förra terminen cirka 50 hemmasittare, rapporterade P4 Örebro i går. De utgör 0,17 procent av alla kommunens elever. Samma procentsats gäller för Sverige som helhet. Det handlar inte om att ifrågasätta problemets innebörd för varje enskilt barn – utan dess egentliga omfattning.

Barnfattigdomen i Sverige ligger på 12 procent. Ett av tio barn bevittnar våld i hemmet. Förra året fick polisen in 3 800 anmälningar om barnmisshandel. Det finns med andra ord många utsatta barn i Sverige som behöver uppmärksammas.

Barn som blir hemmasittare kan mycket väl vara en del av en större problematik, men låt oss då bredda spektrumet för debatten – och inte bara prata om hur vi kan hjälpa 0,17 procent av Sveriges skolbarn.Som begränsad företeelse, är hemmasittare inget stort samhällsproblem. Det är ett skolboksexempel på lyckad lobbyverksamhet.

Mer läsning

Annons