Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det luktar popcorn på M-stämman

Annons

Moderatstämman i Örebro tar några steg bort från popcorn-politiken, alltså den politik som gick ut på att slänga fram det ena förslaget efter det andra för att blidka opinionen. Men popcornresterna ligger fortfarande och skräpar. Det sprakar om popcorn när partiets ledning sätter sig i sina fåtöljer. Det luktar fortfarande av gamla popcornrester när jag läser dokumenten inför stämman – och även i de protokoll som finns från utskottsmötena som hölls under stämmans första dag.

Moderaterna börjar städa upp efter popcornpolitiken, men det kommer att ta tid.

Stegen bort från popcornpolitiken är tydligast när det gäller migrationspolitiken. Det märkliga förslaget om "asylpaus" – som i princip skulle kräva utträde ur EU – har ersatts av en mer diffus vilja att ha något slags "nödlagstiftning" vid stora asylströmmar som den som inträffade hösten 2015.

På lång sikt strävar nu Moderaterna efter att kvoter ska spela en större roll för både Sveriges och EU:s asylpolitik. Det är mycket större tonvikt på samarbetet i Europa.

På lång sikt strävar nu Moderaterna efter att kvoter ska spela en större roll för både Sveriges och EU:s asylpolitik. Det är mycket större tonvikt på samarbetet i Europa. De enskilda förslagen kan förvisso diskuteras och ifrågasättas. Men tonen har blivit mer resonerande, mer "å ena sidan och å andra sidan" och med en större betoning på att hjälpa.

Det är ingen konst att producera "popcornförslag". Men när du ska utforma praktisk politik blir bilden alltid mer komplex

Moderaterna strävar nu uttryckligen efter en blocköverskridande uppgörelse om migrationspolitiken med Socialdemokraterna. Nu råkar Socialdemokraterna regera ihop med Miljöpartiet. Så ska det hända något under det kommande året lär det bli en uppgörelse som omfattar flera partier.

När det gäller kriminalpolitiken ligger popcornen kvar och skräpar allt för hög utsträckning. Här finns fortfarande förslag om att människor som tigger ska få böta för detta. Här talar vi alltså om människor som inte är möjliga att bötfälla, eftersom de lever under skälig levnadsnivå. Förslaget om zonförbud har visserligen modifierats, men det blir inte ett bättre förslag för det.

På stämman ligger ett kompromissförslag om anonyma vittnen som säger att frågan ska utredas. Men det finns personer på stämman som mer uttryckligen vill såga förslaget. Det återstår att se…

Och i hastigheten glömmer moderata företrädare att stödet för EU-medlemskap i Sverige är rekordstort.

När det gäller Europapolitiken har Moderaterna svårt att hantera att Storbritannien lämnar EU. Kombinera det med den populistiska popcornpolitiken så kan det bli en rätt farlig soppa, där partiet försöker knipa röster från EU-kritiker. Och i hastigheten glömmer moderata företrädare att stödet för EU-medlemskap i Sverige är rekordstort. Och nu talar vi om det parti som var först med att tänka tanken att Sverige skulle ansluta sig till det som då hette EEC.

Grovdammsugaren har fått bort en del av popcornresterna. Men det kommer att krävas ytterligare några städdagar.

Ulf Kristersson blev partiledare den första oktober. Han vill göra Moderaterna mer vuxna och mer resonerande. Men fram till den första oktober har det varit popcornpolitiken som varit dominerande i Moderaterna. Sådant tar tid att städa bort. Grovdammsugaren har fått bort en del av popcornresterna. Men det kommer att krävas ytterligare några städdagar.

Mer läsning

Annons