Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det måste bli omval

Annons

Lika bra att komma med slutsatsen först. Det enda rätta är ett omval – i hela Örebro kommun.

Den olidliga väntan förbyttes inte i förväntad lättnad i går heller. Valprövningsnämnden skjuter ännu en gång på beslutet om omval eller ej i Örebro till sitt nästa sammanträde, om drygt en vecka.

Självklart ska alla misstänkta oegentligheter granskas ytterst noggrant av ledamöterna i nämnden. De små detaljerna spelar huvudrollen i detta drama där en enda röst i den nordöstra valkretsen flyttade ett mandat från ett parti till ett annat och därmed tippade över majoriteten till motståndarsidan.

Att valprövningsnämnden inte hunnit med alla överklagande efter årets val i rimlig tid, är en historia i sig. Det har skadat tilltron till effektiviteten i den svenska demokratin. De egentliga förlorarna är väljarna, som är helt oskyldiga till denna sega historia.

Men nu är det bara att gilla läget. I går kom ett rent vetenskapligt argument för omval. Matematikprofessorn Svante Linussons sannolikhetskalkyl visar att det finns 40 procents chans att Folkpartiet skulle ha fått det sista avgörande mandatet, i stället för Socialdemokraterna.

Det är en mycket hög siffra på sannolikhet enligt matematikprofessorn själv. Detta faktum räcker som motiv för omval.

Felet har begåtts i en av valkretsarna, den nordöstra. Att däremot enbart genomföra ett omval i en del av Örebro blir fel. Valkretsarna är en byråkratisk uppdelning av en kommun och ska inte påverka den sammanhållna kommunpolitiken. Örebro kommun är en helhet.

Sedan årsskiftet styrs, eller snarare förvaltas, Örebro av en stor koalition där alla partier utom Sverigedemokraterna ingår. Posten som ordförande i kommunstyrelsens är en stafett mellan de största partierna, en maktdelning som gjorts upp i sämja.

Den vänliga samarbetsstämningen är behaglig för stunden, men stryper samtidigt den politiska initiativkraften. Något annat än en tillfällig lösning är det inte.

Lika bra att partierna redan nu förbereder en ny valrörelse – i hela kommunen. Det är få förunnat att få en andra chans som nu partierna i Örebro får.

Med en positiv tolkning fick väljarna extra betänketid – och chans att ångra sig.

Mer läsning

Annons