Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det något magiskt med en läkarutbildning

Annons

Det gick till slut. Högskoleverket har gett klartecken till att Örebro universitet får börja utbilda läkare.

Det är något magiskt med titeln läkare. Läkaren är en person som vet så mycket om vår kropp att han eller hon kan bota våra krämpor när vi kommer till vårdcentralen. Ibland genom att skriva ut medicin. Ibland bara genom att prata med oss – ge några goda råd. Läkaren är en person som kyligt och analytiskt kan granska skador efter en olycka – och vidta rätt åtgärder för att rädda liv. Läkaren är en person som vi till och med kan tillåta att skära i oss, om det är nödvändigt för att vi ska må bättre.

Så det vill till att det ställs hårda krav på en läkarutbildning. Vem som helst ska inte få börja skära i oss eller påstå att han eller hon kan bota sjukdomar.

Två gånger har Örebro universitet fått nej av Högskoleverket. Men den tredje gången godkändes ansökan.

Sverige behöver fler läkare. Socialstyrelsen och organisationen Sveriges kommuner och landsting anser att det behövs ytterligare 300 utbildningsplatser för läkare.

Vi importerar läkare från andra länder, för att klara behoven. Och svenska studenter som vill bli läkare tvingas åka utomlands för att fullfölja sina studier.

Är det enbart de formella kraven som har styrt besluten? Svårt att veta. Men visst är det en prestigefråga att få driva läkarutbildning. Och visst har vi sett många exempel på prestigestrider inom sjukvården. Ta bara diskussionen om vilka sjukhus som ska få genomföra hjärttransplantationer. I februari beslöt Rikssjuksvårdsnämnden att alla hjärttransplantationer ska göras i Göteborg och Skåne, inte i Stockholm. Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och Universitetssjukhuset i Skåne ansågs ha bättre förutsättningar att göra jobbet än Karolinska sjukhuset i Stockholm. Det blev ett förskräckligt liv i Stockholm!

Att fler läkare utbildas är en angelägenhet för hela landet. Att Örebro får ytterligare en kvalificerad utbildning har betydelse för både Örebro som stad och för Örebro län. Örebro förstärker sin ställning som utbildningsstad. Att ha en läkarutbildning på nära håll är bra för sjukvården i länet.

Det är inte bara läkartiteln som är magisk - även en läkarutbildning kan vara det.

Mer läsning

Annons