Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det orättvisa med köer

Annons

I Sverige är vi duktiga på att köa. Få människor drar på sig omgivningens vrede så mycket som den som tränger sig före. Kön är en symbol för rättvisa.

I lördags skrev NA om att Jens Schollin, rektor på Örebro universitet, har ansökt hos kommunen om att få snabb tillgång till en centralt belägen villatomt. Inte för egen räkning, utan för en så kallad nyckelperson som rekryterats till den nya läkarutbildningen.

Jens Schollin vill alltså å någon annans vägnar tränga sig före i kön. Att sådana propåer väcker starka känslor visar reaktionerna på na.se. Att krypa för de besuttna, tycker en läsare. En annan är av motsatt uppfattning: Självklart måste vi göra vårt yttersta för att få hit duktiga personer.

Till saken hör att det är helt enligt reglerna att försöka tränga sig. Tomtkön i Örebro kommun ger möjlighet till förtur. Förutom medicinska skäl så gäller det ”nyckelpersoner av väsentlig betydelse för företag och Örebros utveckling”.

Nyrekryteringen till universitetet är just en sådan person, enligt Jens Schollin. Extremt viktig för oss, hävdar rektorn.

Örebro är en del av en omvärld där kompetenta människor har högt värde på arbetsmarknaden. Det finns ingen rättvisa som styr ”priset” på deras tjänster, lika lite som priset på internationella fotbollsstjärnor. Dessa personer har ofta lagt ner åratal på hårda utbildningar för att nå sin position och kan erbjuda hett eftertraktad kompetens. Klart att dessa självklart kan välja och vraka bland anbuden. Den arbetsgivare som kan erbjuda en bra bostad har lika självklart ett plus.

Det är inte enbart internationella toppkrafter som får förtur. Det allmännyttiga bostadsbolaget Öbo har också förtursregler. En som får jobb i Örebro och inte kan pendla får tränga sig före. Skilsmässa med barn ger också denna fördel. Detta helt riktigt och mer rättvist än att den som köat längst får ”förtur”. Först till kvarn är inte lika med rättvisa.

I Örebro kommun är förturer en het fråga. Det är kommunstyrelsens arbetsutskott, alltså högst politiska instans, som fattar beslut. Det finns alltså politiker att ställa till svars för dessa i de stora sammanhangen små beslut.

Zlatan Ibrahimovic får 80 miljoner kronor om året i Milan. Det har inget med tomtförturer att göra, men visar att kompetens har ett pris.

Mer läsning

Annons