Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det räcker inte med en lista

Den palestinska flaggan finns med på en lista över terrorsymboler som bland annat skickats ut till svenska skolor.

Annons

När den palestinske presidenten besökte Sverige i februari uppträdde både Mahmoud Abbas och utrikesminister Margot Wallström med den palestinska flaggan i bakgrunden.

Flaggan finns numera med som en av de symboler som kan användas i officiella sammanhang eftersom Palestina är en stat som Sverige har diplomatiska förbindelser med. Den palestinska flaggan vajar utanför den palestinska ambassaden i Stockholm.

Om en elev vid en gymnasieskola bär ett märke med den palestinska flaggan, finns det ingen anledning för lärare eller rektorer att gripas av panik. Det kan vara en legitim politisk markering av sympati för den hårt pressade palestinska myndigheten i Ramallah.

Det hindrar inte att den palestinska flaggan också har använts av grupper som utövar terror. Även inom det största palestinska rörelsen Fatah har det funnits terrorister.

Den palestinska flaggan hamnade på listan över terrorsymboler eftersom den används av den terrorgrupp som grundades av Abu Nidal.

Vi kan dra en parallell till svenska flaggan. Den ska naturligtvis hissas vid officiella byggnader på flaggdagar och officiella högtider.

Men det finns också grupper som skändar den svenska flaggan. Nazister marscherar med den svenska flaggan. Det ligger en viss komik i att nazister viftar med en flagga, där korset symboliserar en judisk man från Mellanöstern.

Men det slår fel om skolor eller andra institutioner avstår från att använda flaggan med motiveringen att extremister använder den som symbol. Och det skulle naturligtvis väcka en enorm vrede i Sverige om en myndighet i ett annat land skulle ha med den svenska flaggan på en lista över symboler för extremister eller terrorister.

Det krävs något mer än en lista över symboler, om en lärare ska ha chans att reagera på ett vettigt sätt.

Mer läsning

Annons