Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det räcker inte med lagar

Det finns inget enkelt sätt att hindra personer i Sverige från att strida med terroristgrupper i Irak och Syrien. Men att täppa till luckor i lagstiftningen borde vara självklart.

Annons

Säkerhetspolisen bedömer att ett 80-tal personer från Sverige har rest till Syrien för att strida med grupper som kan kopplas till al-Qaida. Bland annat en handfull personer från Örebro.

På fredagen träffade Johan Pehrson och Anna Ågerfalk från Folkpartiet företrädare för den syrianska kyrkan i Örebro. De träffade bland annat en kvinna som flytt från Islamiska statens terror.

IS står för en totalitär ideologi. Idealbilden är en islamisk stat där det inte finns några ”avvikare” i form av shiamuslimer, alawiter eller kristna.

På Folkpartiets lista över åtgärder finns en kriminalisering av deltagande i strider och terrorverksamhet i utlandet. Om en lagskärpning innebär ett praktiskt redskap som gör att det blir lättare för polisen att agera, så är det inte så mycket att fundera på.

Personer som deltar i IS krig är potentiella mänskliga bomber om de kommer hem till Sverige igen. Dels för att IS kan använda dem för attentat. Dels för att krig gör saker med människors psyke.

Men terroristforskaren Magnus Ranstorp sade i en intervju i Sveriges Radio i somras att det inte går att lagstifta sig ur den här situationen. Han nämnde Örebro som ett exempel på vad som kan göras. Föreningen Afrikas horn kulturcenter försöker att förhindra att somaliska ungdomar reser till Syrien, i samverkan med föräldrar och myndigheter. Det rättsliga arbetet är bara en del av arbetet mot rekryteringen av krigare till IS. Glöm inte det!

Fotnot: På fredagen hade vi en webbomröstning om ledaren. 61 procent röstade för att vi skulle skriva om åtgärder mot rekrytering av krigare till IS. 39 procent röstade för att vi skulle skriva om konditoriet Sveas brev till sina anställda med hot om uppsägningar om ”fel” sida skulle vinna valet.

Mer läsning

Annons