Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ryska sabotaget

Annons

Världens till ytan största land gick till val i går, ett ”i går” som sträcker sig över nio tidszoner. Ryssland är en demokrati med många frågetecken. Att Vladimir Putins parti Enade Ryssland skulle vinna var givet på förhand. Det är inget gott tecken.

Ryssland är en skugga av den forna Sovjetunionen men likafullt en maktspelare av rang i världspolitiken. När Sovjet kollapsade av ett inre tryck var det starten på en demokratiseringsprocess. En ny världsordning föddes.

Boris Jeltsin framstod i början som hjälten, en värdig arvtagare till Michail Gorbatjov, västvärldens gunstling. Jeltsin var mannen som skulle leda Ryssland till att bli en fullvärdig demokrati i klass med det övriga Europa.

Så blev det inte. Utvecklingen tog sig andra vägar. Det nya Ryssland skiktades i en klick multimiljardärer och deras anhängare och ett folkflertal som fick fortsätta överleva på det lilla utan det gamla systemets (skenbara) sociala trygghet.

Vladimir Putin är Rysslands starke man. Först blev han president, sedan premiärminister. Och nu vill han bli president igen. Under mellantiden har Dmitrij Medvedev varit hans redskap tillsammans med ”Enade Ryssland”.

Partiet ”Enade Ryssland” har uppgiften att ge Putins makt stöd i det ryska parlamentet Duman. Det är bokstavligen hans parti och ingen fristående politisk rörelse. De som vill göra karriär i Ryssland vet att framgången bygger på att bli en del av detta etablissemang.

Valrörelsen i Ryssland har fyllts av rapporter om valfusk. Myndigheterna har krånglat med visum till utländska valobservatörer och inhemska organisationer har motarbetats av myndigheterna. Ordförande i den ryska fristående observatörsorganisationen Golos greps i söndags. Nyhetsbevakningen från statskontrollerade media har fungerat som propagandamaskiner.

Ryssland har fastnat i ett totalitärt styre. Förutsättningarna för fria val saboteras av den etablerade makten. Det är ett elände för de ryska väljarna, men också ett elände för resten av världen.

Ryssland är ingen supermakt längre men en avgörande aktör för att skapa en stabilare världsordning. Det kan bara ske med riktig demokrati. Tsarerna hör till historien.

Mer läsning

Annons