Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ser illa ut för Sahlin

Ytterligare en valduell mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin genomfördes i går kväll.

Annons

Det ser riktigt illa ut för Mona Sahlin. Hon kämpar för att komma in i valrörelsen. Det är förvånansvärt få svenskar som vill se henne som statsminister.

Mona Sahlin lyckas inte ens vinna de grupper som Socialdemokraterna brukar betrakta som sina kärnväljare. Enligt en mätning som publicerades i Göteborgs-Posten på söndagen, hoppas 44 procent av LO:s medlemmar att Fredrik Reinfeldt sitter kvar som statsminister. Bara 19 procent säger att de vill se Mona Sahlin som statsminister.

Det måste vara något av en chock för socialdemokratin att ”högerns” kandidat är mer populär bland LO:s medlemmar.

Mona Sahlin har aldrig riktigt accepterats som partiledare bland de egna. Det finns en vänsteropposition som är djupt misstänksam mot Mona Sahlin. Den förre statsministern Göran Persson sade i en intervju att tänkandet inte är Mona Sahlins starka sida. Så hur trovärdigt var det att Göran Persson här om dagen var en av undertecknarna till en debattartikel till stöd för Mona Sahlin?

När hon som minister i näringsdepartementet försökte driva igenom förenklingar för småföretagare fick hon stånga pannan blodig mot sina partivänner på departementet. När hon ville utesluta Vänsterpartiet från det rödgröna samarbetet, blev den interna stormen så stark att hon fick backa.

Fredrik Reinfeldt kan fortsätta att agera ungefär som vi är vana vid att se honom – en lågmäld, resonerande och trovärdig statsminister.

Alliansens övertag ökar under valrörelsens slutskede, enligt opinionsmätningarna.

Nej, matchen avgörs inte förrän på valdagen. Det är 7,1 miljoner människor som på söndag bestämmer vilka valsedlar de ska stoppa i sina kuvert. Varje röst ska räknas.

Men om De rödgröna ska erövra regeringsmakten måste något av följande uppfyllas:

Antingen visar det sig att opinionsinstituten tappat greppet – att de mätningar som görs visar fel. Eller också krävs det en närmast sensationell återhämtning för De rödgröna i valrörelsens slutskede.

Mer läsning

Annons