Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ska inte stinka piss i Brickebacken!

Nej, människor i Brickebacken ska inte behöva stå ut med allmän osäkerhet eller urindoft i trappuppgången.

Annons

Att pinka i en trappuppgång är inte något allvarligt brott. Irriterande, ja. Men inte allvarligt. Lagstiftaren kan inte – och bör inte – försöka ge signaler av typen att döma till fängelse. Det skulle inte stå i proportion till brottets karaktär. Ingen skulle tjäna på det.

Att ett eller flera gäng med ungdomar går omkring i ett bostadsområde och är allmänt stökiga kan möjligen vara ett brott. Men det är inte alls säkert. Om någon uttalar ett hot är det brottsligt. Om någon försöker sno något från en förbipasserande är det brottsligt. Om en eller flera personer är väldigt störande kan det vara brottsligt. Att en grupp människor går omkring på stan eller i ett bostadsområde är naturligtvis inte brottsligt. De små brotten kan vara väl så allvarliga. Ja, de kan förstöra ett helt bostadsområde. Till och med en hel stad.

Om ett helt bostadsområde präglas av att det luktar urin i trappuppgångar och att människor känner sig osäkra (med rätt eller orätt) så är det en fara för samhället. Då räcker inte riksdagens beslut om straffvärdet som mätare på vad rättsvårdande myndigheter borde prioritera.

Nu råkar det handla om ett hyreshusområde med relativt låg status. Men sprid lite urindoft och skicka ut lite lagom stökiga ungdomsgäng i vilket bostadsområde som helst, så får det konsekvenser för hur människorna i området mår och hur de uppfattar sitt område. Det krävs inte någon doktorshatt i sociologi för att förstå att de som kan kommer att flytta därifrån.

Det finns människor i Brickebacken som har sociala problem. Sådant tar tid att lösa. Men urindoften i trappuppgångarna och osäkerheten i vardagen ska människor inte behöva stå ut med.

Sådant måste polis och andra myndigheter ta itu med nu. Inte om en vecka. Inte om en månad. Utan nu. Det förtjänar att påpekas att de långsiktiga sociala åtgärderna störs av den kortsiktiga otryggheten.

Mer läsning

Annons