Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det stinker även här

Annons

Korruption är ett elände som föröder länder. Andra länder, tror vi i Sverige. Riktigt så förträffligt är det inte och ett stort ansvar för sakernas tillstånd vilar på de politiska partierna.

Transparency International, TI, kom i går med en utvär-dering av Sverige. Forskarna har granskat tolv institutioner på jakt efter spår av korruption. Mycket är gott, men en del luktar illa.

I en internationell jämförelse ligger Sverige i topp på listan av de minst korrumperande länderna. Men det finns besvärande fläckar. Två av dem är de politiska partierna och den offentliga sektorn.

I Sverige finns ingen lag som tvingar partier att redovisa sina finansiärer, noterar TI-rapporten. Moderaterna har helt obegripligt spjärnat emot trycket från andra partier och förordat den flummigare varianten med frivillig redovisning. Så sent som i höstas föll partiet till föga.

Regeringen, med M som största parti, borde snabbt ta initiativ till denna lag. Politik är i högsta grad en förtroendebransch och det är väljarnas självklara rätt att få veta vem som med pengar stöttar verksamheten. Om några borde politiker föregå med gott exempel.

Kommunerna får också en bock i kanten av TI. Upphandling och privata entreprenörer är områden där insyn och kontroll brister. Och den kommunala revisionen är, som TI uttrycker det, ”omvittnat svag”.

Vi har färska exempel från Örebro. När NA granskade det kommunala fastighetsbolaget KFÖ i Örebro uppdagades en rad märkligheter. Det handlade om misstänkta mutmiddagar, tjänstemän som plockade hem kommunal egendom och affärsuppgörelser utanför regelboken.

Det där med regelboken var ett problem. Det största problemet var att det inte fanns några fasta ramar. Den undersökning som gjordes efter NA:s avslöjande ledde inte till att någon ställdes till svars. Det saknades nämligen klara regler.

Just den bristen är en grogrund för korruption. Resultatet av TI:s granskning visar det nödvändiga i strikta regler för att inte tillfället ska föda mutan.

Kontrollen av privata entreprenörer inom kommunen måste också skärpas. Det är inget intrång i några bolagshemligheter. Den som ger sig in och gör affärer med skattepengar måste vara beredd på största möjliga öppenhet.

Mer läsning

Annons