Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det var en mild version

Sverigedemokraten Jonas Millard måste få säga i fullmäktige att nästan alla problem i samhället beror på invandringen.

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Hets mot folkgrupp är det inte. Invandrare i största allmänhet är ingen folkgrupp.

Grundidén i Sverigedemokraternas ideologi är att nationer ska hållas åtskilda. De får gärna handla med varandra. Men så fort en invandrare kommer till Sverige är målet att han eller hon ska bli som alla andra svenskar. Problemet är att även svenskar är olika. Och Sverigedemokraterna har inte särskilt mycket till övers för romer, trots att de levt i Sverige i århundraden.

Sverigedemokraternas idé är inte att vi ska minska invandringen. Grundidén är betydligt radikalare än så. Och låt oss inte hymla med ursprunget. Sverigedemokraterna är sprungna ur den öppna nazismen. Den gamle nazisten Per Engdahl insåg att det var dödfött att försöka kämpa för ett ”vitt” Sverige. Ras kunde liksom inte vara grejen. Det var bättre att tala om hur skadligt det var med främmande kulturer.

Med sitt senaste principprogram har Sverigedemokraterna tagit ett steg tillbaka – och återigen närmat sig sina nazistiska rötter. De öppna nazisterna talar om genetisk särart. Bara de som har ”svenska gener” ska få inneha maktpositioner i landet. Sverigedemokraterna går inte så långt. Men det genetiska arvet har skrivits in i programmet som en samhällsbevarande faktor.

Fullmäktigeledamöter må bli spyfärdiga av att Jonas Millard säger att nästan alla samhällsproblem beror på invandringen. Men det är faktiskt den milda versionen.

Jonas Millard säger att han aldrig hann komma till de positiva effekterna av invandring. Intressant!

Han hade till exempel kunnat säga:

– Enligt de nationella trygghetsundersökningen har andelen människor som utsatts för brott minskat. Och det riktigt glädjande är att vi har en stadig minskning av risken för att utsättas för dödligt våld.

Så kommer Jonas Millard aldrig att säga. Däremot skulle han gärna säga tvärtom: Om antalet mord hade ökat, hade han skyllt det på invandringen.

Låt oss sammanfatta några händelser som Sverigedemokraterna råkat ut för under det senaste halvåret. Det avslöjas att två ledande partimedlemmar beväpnat sig med metallrör. En riksdagsledamot tvingas avgå för att han anklagat invandrare att ha snott hans väska, men han hade glömt den på krogen. En annan riksdagsledamot har använt uttryck som ”satans jävla aphelveten” på Facebook. Samme riksdagsledamot är för övrigt dömd för förtal.

Ledamöterna i Örebro kommunfullmäktige får ha spypåsarna redo, när Jonas Millard talar. Men tala måste han få göra.

Mer läsning

Annons