Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Detta kommer att kosta

Nu har EU fått Ukraina i knäet. Ett land vars köpkraft är hälften av Turkiets.

Annons

Bakgrunden till krisen i Ukraina är bland annat att Rysslands president Vladimir Putin bedriver ett kallt krig. Det finns en kontinuitet mellan Leonid Brezjnev, som styrde det kommunistiska Sovjetunionen fram till sin död, och Vladimir Putin. Liksom Brezjnev tänker Putin i maktsfärer – att Ryssland (tidigare Sovjet) har ett legitimt intresse att ha en viss kontroll över grannländer, oavsett vad befolkningen i respektive land anser.

Brezjnev dog 1982. Sovjetimperiet föll samman några år senare. Putins försök att skapa en ny rysk maktsfär föll samman några dagar i februari 2014, när den ryskvänlige presidenten i Ukraina och hans administration flydde.

På den ryska hemsidan Rysslands röst, kan vi läsa hur Ryssland ser på EU. Mänskliga rättigheter är ”Bryssels” förevändning för att minska Rysslands inflytande i området.

Problemet är att även Bryssel har varit tveksamt till Ukraina. Men om EU verkligen vill vara en kraft för demokrati och mänskliga rättigheter måste unionen vara öppen även för Ukraina.

Nu talar företrädare för EU lite försiktigt om ett ”Europaperspektiv” för Ukraina. Det låter lite som ett löfte, men ett vagt sådant. Under alla omständigheter måste EU vara berett att göra en insats för Ukraina. Och det måste få kosta.

Ryssland kommer knappast att gå i spetsen för att hjälpa ett Ukraina som går sin egen väg. Då återstår EU. Det ligger i EU:s intresse att få ett stabilt och demokratiskt Ukraina. En korrupt halvdiktatur är aldrig stabil. En sådan regim kommer alltid att vara ett orosmoment, både för EU och för Ryssland.

Medlemskap för Ukraina kommer under alla omständigheter att dröja. Det är processen som är viktig, att de första stegen tas. Länder som Bosnien-Hercegovina och Albanien fick signalen att de skulle kunna bli medlemmar i EU för elva år sedan. Och ännu har förhandlingar om medlemskap inte ens börjat. Just nu är vägen faktiskt viktigare än målet.

Mer läsning

Annons