Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Din integritet är till salu

Ditt namn är ditt. Du äger det och det borde vara du, enbart du, som avgör i vilka sammanhang som ditt namn används. Så är det dessvärre inte.

Annons

Det svårt att värja sig mot den allestädes närvarande reklamen. På gator och torg möts vi ständigt av erbjudanden i olika former. I de kommersiella eterkanalerna läggs reklamblock in som stör tittandet eller lyssnandet. De är svåra att undvika då dessa block samtidigt förekommer i en rad olika kanaler.

Reklamen i tidningarna har en egen historia. Annonser har alltid funnits i tidningar och det är ett av alla fullt accepterat sätt att göra reklam. Väljer vi att prenumerera på en tidning väljer vi också att läsa annonserna. Massutskicken till hushållen kan man nödtorftigt hålla på avstånd genom att på brevlådan ange att man tackar nej till reklam. Telefonförsäljare kan undvikas genom en anmälan till nix-registret.

De adresserade utskicken är en form av kommersiell reklam som ökar. Dessvärre är det våra myndigheter som är den främsta orsaken till det.

I Sverige finns det 245 förvaltningsmyndigheter. Väldigt många av dem säljer helt lagligt registerutdrag till kommersiella aktörer som sedan skickar ut reklam till de personer som finns i registret.

Myndigheterna sitter sammantaget på väldigt mycket information. Ofta samlas den här informationen in mot din vilja. Det görs för att samhället anser att det är viktigt att ha dessa uppgifter.

Uppgifterna är i sig offentliga, men förmodligen har inte politikerna tänkt sig att myndigheterna ska använda sina register som en intäktskälla. Bara Transportstyrelsen säljer personuppgifter för 30 miljoner kronor per år, enligt Dagens Nyheter.

Du kan anmäla till myndigheten att du inte vill att ditt namn ska säljas. Men enklare vore att riksdagen skapar en lagstiftning som förbjuder myndigheterna att sälja personuppgifter till aktörer som använder dem i kommersiella syften.

Myndigheternas agerande kränker den personliga integriteten. Det är hög tid att sätta stopp för det.

Mer läsning

Annons