Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ditt sms ska registreras

Annons

Du skickar ett mejl till en kompis. Du skriver ett sms till en familjemedlem. Men det är ju inte säkert att det är en kompis som du vill att någon annan ska känna till. Det är inte säkert att du vill skylta med vem du skickar sms till.

Där har vi problemet med EU:s datalagringsdirektiv. I morgon, onsdag, ska riksdagen fatta beslut om att införa EU-direktivet i Sverige. Vi får en lag som säger att telefonoperatörer ska lagra uppgifter om vem du mejlar och skickar sms till. Polisen ska kunna begära att få ut uppgifterna i brottsbekämpande syfte.

Sverige pressas av EU-kommissionen. Vi är redan sena med att införa direktivet i svensk lagstiftning. Ett nej i riksdagen skulle innebära att Sverige kan räkna med böter.

En av de drivande bakom datalagringsdirektivet var Thomas Bodström, svensk justitieminister och invald i riksdagen för Örebro län. Attackerna den 11 september hade ägt rum. Det öppnade för en rad nya EU-lagar om ökat samarbete i kampen mot terrorism. Men på köpet blev det också ökad övervakning för att bekämpa andra – och mindre grova – brott.

Vi ska inte agera som integritetsfundamentalister. Det är inte så att varje ny lag eller varje nytt förslag som innebär ökad övervakning är något ondskefullt. På vissa ställen behövs övervakningskameror. Ibland måste polisen få rätt att avlyssna misstänkta brottslingars telefonsamtal.

Problemet är att vi har fått en massiv flod av lagar som innebär ökad övervakning. Dina telefonsamtal registreras, genom den lag som riksdagen antar i morgon. Innehållet i både telefonsamtal och mejl kan köras genom FRA:s datorer, med stöd av FRA-lagen. Och snart ska FRA:s spaning utvidgas. Om du sitter på ett fik och råkar sitta i närheten av en misstänkt brottsling kan det hända att ditt samtal buggas.

Det handlar också om proportioner. Kommer datalagringen att leda till en kraftig ökning av antalet uppklarade brott? Eller blir det en marginell skillnad? Vad är den viktigaste åtgärden för att öka antalet uppklarade brott – datalagring eller en bättre fungerande organisation inom polisen?

Samtidigt som Sverige inför datalagringsdirektivet i svensk lagstiftning, planerar EU-kommissionen en översyn av direktivet. Förhoppningsvis en översyn där större hänsyn tas till den enskilde medborgarens behov av ett privatliv.

Mer läsning

Annons