Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsskottet i Linde

Annons

För sju år sedan dödades Daniel Murne från Lindesberg av ett polisskott. Han var svårt psykiskt sjuk. Det var Daniels mamma som ringde polisen för att få hjälp. Bara några minuter efter att polisen hade anlänt var Daniel död.

Nu stäms Sverige inför Europadomstolen för mänskliga rättigheter av föräldrarna. Bakom sig har de organisationen Civil Rights Defenders, en av de mest ansedda organisationerna som arbetar för mänskliga rättigheter. Det finns, enligt Civil Rights Defenders, allvarliga brister i både lagstiftning och i polisens rutiner.

Rättsprocessen mot den polis som sköt är avklarad. Han är friad. En process i Europadomstolen kommer knappast att ändra på det. Det är systemfelen som är den relevanta angreppspunkten.

Att den enskilde polisen är friad från brottsmisstankar innebär inte att polisväsendet som sådant är utan skuld. Har de inblandade poliserna skött sitt jobb på riktigt och relevant sätt? Har befälet gett dem rätt instruktioner? Hade de poliser som skickades till platsen en relevant utbildning för att ta hand om en svårt psykisk sjuk person? 43 procent av de personer som skjutits till döds av polisen sedan 1995 har varit just psykiskt sjuka. Så frågan är i högsta grad intressant.

När polisen anklagas för att ha använt för mycket våld, skickas ärendet till den speciella åklagarkammare som har hand om polismål. Oftast frias den enskilde polisen. Men ingen ställer de obehagliga frågorna om hur systemet fungerar.

Vi får väl utgå från att poliser är som alla andra yrkesgrupper. En del av dem sköter sitt jobb på ett utmärkt sätt. Andra sköter sitt jobb sämre. Men det verkar inte finnas några mellanting. Antingen fälls polisen för brott. Eller också händer ingenting.

Just nu pågår en omfattande utredning om varför ett norskt Herkulesplan kraschade i den svenska fjällvärlden. Någon har uppenbarligen gjort fel. Annars hade planet inte flugit rakt in i en bergvägg.

Men det intressanta är inte att väcka åtal, utan att kartlägga det komplicerade samspelet mellan piloter, flygledning, vädertjänst med flera. Vi kan vara säkra på att vi får en haverirapport som kommer att peka på brister i systemet, på vad som kan göras för att undvika att något liknande händer igen.

Att Daniel Murne sköts ihjäl var också ett haveri, som borde leda till slutsater om hur polisen arbetar.

Mer läsning

Annons