Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd men inte uträknad

För en vecka sedan dog James Gandolfini, mannen som gett Tony Soprano – den legendariska maffiabossen i tv-serien The Sopranos – ett ansikte.

Annons

På en semester i Italien tog en hjärtinfarkt abrupt livet av den prisbelönte stjärnan. I samma land, men i rättssalen, tog samtidigt en annan epok slut när Silvio Berlusconi dömdes till sju års fängelse och livstids avstängning från politiken. Orsak? Han har gjort sig skyldig till maktmissbruk och upprepade sexköp av en 17-årig nattklubbsdansös.

Men trots det tycks sympatierna för den 76-årige miljardären vara osvikliga – under rättegångarna var demonstranter sedvanligt på plats för att visa sitt stöd för den italienske mogulen.

Kanske har det italienska folket lärt sig att älska Berlusconi på samma sätt som vi som tv-tittare lärde oss att älska den psykopatiska men kärleksfulle maffiabossen Tony Soprano? Deras osvikliga oberäknelighet fascinerar. Och en sak är säker: Lika lite som Tony Soprano var en ”sopsorteringskonsult”, lika lite är Berlusconi en ansvarsfull politiker.

Få tror att domen i praktiken kommer att leda till någon fängelsevistelse, men avstängningen skapar onekligen oro. Risken finns att Italien återigen kastas in i en regeringskris och i skuggan av detta lider sakpolitiken brist på uppmärksamhet i sviterna av skuldkrisen.

Berlusconis framgångar och popularitet visar att kosmetisk karisma kan blidka de italienska väljarna på ett sätt som är mycket främmande i Sverige. Att Fredrik Reinfeldt skulle jucka bakom en kvinnlig polis och sedan fnissa som en tonåring är fullkomligt otänkbart. Men i Berlusconiland sker det.

Trots fängelsestraff och avstängning är det fortfarande för tidigt att fira. Om det är någonting som turerna kring tidigare rättegångar har visat så är det att Berlusconi inte ger sig i första taget – få politiker har varit så framgångsrika i sporten att ta sig runt system och regler. Frågan är därför inte om, utan när, det sker nästa gång.

Mer läsning

Annons