Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Donald Tusk vet vad diktatur är

Annons
Trovärdig. Han låter lite högtravande. Men just Donald Tusk är trovärdig när han talar om EU:s värden. Han var en av dem som trotsade den kommunistiska regimen i Polen på 80-talet. Foto: Virginia Mayo/TT-AP

Det lät nästan ödesmättat när EU:s nye president, Donald Tusk, pratade om relationen mellan EU, Ryssland och Ukraina efter toppmötet tidigare i veckan. Han talade om behovet av enighet. Han talade om solidaritet. Han talade om att medlemsländerna måste vara redo att offra något, för att EU-kretsen ska stå enad,

– När vi talar om Ryssland och Ukraina talar vi också om oss själva – om vad EU betyder, sade Donald Tusk.

Det där är uttryck som kan låta lite högtravande för oss som bor i Sverige. Vi kan snart fira 200 år av fred. Och vi tar demokratin för självklar – vilket vi inte borde göra.

Men Donald Tusk är från Polen. Där ser historien annorlunda ut. Mycket annorlunda!

Polens historia är en historia om krig och ockupation. Napoleon gjorde Polen till en fransk lydstat. Sedan blev Polen en rysk lydstat. Fast polackerna gjorde uppror mot ryssarna ett tiotal gånger. Efter första världskriget blev Polen självständigt. Men 1920 blev det krig mellan Polen och den nya Sovjetstaten. När Tyskland angrep Polen 1939, passade Stalin på att ockupera den östra delen av landet. Den tyska ockupationen är intimt förknippad med folkmord i till exempel Auschwitz, men också med Warszawaupproret – där den polska motståndsrörelsen försökte befria Warszawa.

Efter andra världskriget blev Polen en av de sovjetiska lydstaterna i Östeuropa. Fast polackerna var mer uppkäftiga än många andra. Och systemet började rubbas när varvsarbetarna i Gdansk strejkade sig till rätten att bilda en fristående fackförening 1980. En av de unga aktivister som fanns kring fackföreningsrörelsen Solidaritet var Donald Tusk. Det ledde bland annat till att han fick yrkesförbud. Han fick inte arbeta i företag som kontrollerades av staten.

1981 slogs den fria fackföreningsrörelsen ner med våld och krigslagar infördes i Polen.

Men åtta år senare hölls de första fria valen i Polen. Och den första maj 2004 blev Polen ett av tio nya medlemsländer i EU. Polen är för övrigt också med i Nato.

Som ledare för ett marknadsliberalt parti blev Donald Tusk Polens premiärminister 2007. Den första december i år tillträdde han som ordförande för EU:s stats- och regeringschefer. Det sägs att han var nervös inför det första toppmötet som hölls på torsdagen. Men han har själv i hög grad bidragit till att placera Polen mitt i Europa. Den dag Polen går över till euro blir landet ett av EU:s kärnländer.

Nu står Europa återigen mot ett Ryssland som vill skapa satellitstater runt sig. Just i ett sådant läge är det bra att EU leds av en före detta aktivist i den fria polska fackföreningsrörelsen i början av 80-talet. En person som vet mer än de flesta av oss vad det innebär att trotsa en diktatur. Det må låta lite högtravande. Men just Donald Tusk är trovärdig när han talar om Ukraina.

– Det är ingen tvekan om att den ryska aggressionen mot Ukraina framkallades av Ukrainas beslut att underteckna ett avtal med EU. När vi talar om Ukraina talar vi också om vår egen framtid, om Europas framtid, sade han efter toppmötet.

Mer läsning

Annons