Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramat i Minsk fortsätter

I Minsk och på andra håll i Vitryssland fortsätter dramatiken. Läget är lika spänt som tidigare och regimen har tagit ett ännu fastare grepp på sina kritiker.

Annons

 Flera oppositionsledare är fängslade. De ska åtalas. Hundratals som greps på valnatten hålls i förvar. Nya gripanden har skett. KGB har bland annat gett sig på icke statsliga medier och PEN-klubben. De har slagit folk blodiga. OSSE:s kontor har stängts.

Även om Lukasjenko fått hård internationell kritik så bryr sig. Det har talats om ”skarpa och kännbara reaktioner” mot Vitryssland. Men hur? Och vad? Jakten fortsätter som vanligt och det är pinsamt uppenbart att omvärlden har väldigt lite inflytande på det som sker.

DN har i några artiklar pekat på hur svenskägda företag gör affärer i landet, bland annat det av staten delägda Telia. Ericsson förser landet med teknik som används för att avlyssna och sedan förfölja människor, men företaget slår ifrån sig allt ansvar.

Efter valet har ett antal regimer runt om i världen intygat sitt stöd valresultatet och Lukasjenko. Det handlar om länder som Syrien, Libyen, Kina, Ryssland, Vietnam, Kuba, Venezuela, Tajikistan, Turkmenistan, Armenien, Azerbadjan, Georgien, Uzbekistan och Turkiet (av någon outgrundlig anledning). Den gruppen av välgångsönskare säger ganska väl till vilket sällskap Lukasjenko ska räknas. Om nu någon trott något annat. Det är länder (Turkiet undantaget) som själva håller val i samma anda som Vitryssland. Det är också länder där det är livsfarligt att vara opposition.

Och som om det inte var nog med det har Lukasjenko fått oväntat stöd från Wikileaks ryske kontaktperson. Men när det framgår vad denne heter så blir uppgifterna inte lika märkliga.

Det handlar om en ökänd antidemokrat, antisemit och revisionist som numera heter Israel Shamir. Att Wikileaks håller sig med sådana representanter är chockerande.

Enligt vad telegrammen berättar ser Shamir Vitryssland som ”socialismens skinande ljus” och om valet säger han: ” I mina ögon gick allt till som det borde gå till”. DN har även hittat ett citat av Shamir från regimens nyhetsbyrå där han uttrycker sin beundran för den ”vitryska modellen”.

Man blir spyfärdig.

Mer läsning

Annons