Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen om gamla moderater

Annons
gammal symbol. Borta är den tid då Moderaterna ville montera ner välfärdsstaten. Moderaterna i Örebro vill satsa mer på skola och omsorg än Socialdemokraterna. Men skillnaden är inte jättestor. Arkivfoto. Björn Larsson-Ask/Scanpix

Centerpartiets Rasmus Persson steg upp i kommunfullmäktiges talarstol och sade:

– Det hade varit mer intressant om Moderaterna hade föreslagit en skattesänkning eller fler privatiseringar.

En del drömmer sig bort till de gamla Moderaterna. Ett parti som vill ha ett starkt försvar, låga skatter och en liten välfärdsstat.Men så ser det inte längre ut. Det är bara att vänja sig.

De Nya Moderaterna har blivit nya även lokalt. Så när moderaten Anders Åhrlin argumenterar mot den sittande majoriteten i Örebro är det inte för att kräva att den kommunala apparaten ska bli mindre, utan tvärtom. Mer pengar till skolan. Mer pengar till äldreomsorgen.

En annan moderat, MariasHaglund, reagerade mot det nyspråk som majoriteten onekligen använder i budgeten. Under programområde social välfärd finns till exempel ett ”omprövningskrav” på 13,6 miljoner. Och på programområde samhällsbyggnad finns ett ”omprövningskrav” 4,5 miljoner. Och det står ett minustecken framför siffrorna. Alltså handlar det om verksamheter som ska skäras bort.

Det är inte oväsentligt om det byggs en fotbollsarena i utkanten av Vivalla eller inte, vilket majoriteten vill. Det är inte ointressant att den nuvarande majoriteten satsar pengar på kommunala bolag på att bygga vindkraftsbolag.

Men det handlar inte längre om stora ideologiska skiljelinjer, utan snarare om nyanser. För övrigt är Vänsterpartiet överens med exempelvis Moderaterna och Folkpartiet om att det inte borde byggas någon ny fotbollshall.

Örebro kommun har en budget på 6,9 miljarder kronor. Så när ett parti säger att det vill satsa ytterligare 50 miljoner på den ena eller den andra verksamheten handlar det om sju tusendelar av budgeten.

Det är verkligen ingen avgrund som skiljer alternativen åt.

Kommunstyrelsens ordförande Lena Baastad (S) sade vad som kan förväntas av en socialdemokratisk förvaltare: Örebro växer så det knakar. Barnfattigdomen ska halveras. Vi behöver satsa på utbildning.

Men lite spänst blev det när Vänsterpartiets Murad Artin pressade Lena Baastad om hur hon ser på möjligheten att införa rätt till heltid och att avskaffa de delade turerna.

– Förra mandatperioden var vi överens om det, konstaterade Murad Artin.

Lena Baastad hade svårt att ge ett svar som sade något. Hon hänvisade till strategiskt tänkande och projekt som drivits i kommunen.

– De erfarenheter vi har 2013 går vi vidare med.

Om du nu är anställd vid Örebro kommun: Vet du, med ledning av ovanstående, vad som kommer att hända med de delade turerna?

I resultaträkningen för kommunen beräknas det bli ett överskott på 80 miljoner under 2014. Det låter inte så tokigt. Men Folkpartiets Staffan Werme pekade på att merparten av de pengarna är återbetalade försäkringspengar. Utan dem så återstår ett resultat på 5,1 miljoner kronor.

Om det är några partier som sticker ut så är det Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet gillar inte privata entreprenörer i till exempel vården. Och Sverigedemokraterna anser att allt blir bättre, om vi bara minskar invandringen.

Mer läsning

Annons