Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du får ändå stå och frysa

Räkna med att du får stå och frysa på stationen även nästa vinter. Det är inte säkert att det hjälper att satsa mer pengar på järnvägen.

Annons

Redan i år ökar anslagen till järnvägsunderhåll med 620 miljoner kronor i regeringens vårbudet. De kommande åren ökar anslagen med 1,24 miljarder kronor per år. Det låter ju bra. Statsminister Stefan Löfven försäkrade på tisdagen att mer resurser till Trafikverket också leder till att det blir bättre.

Men finns det ett sådant samband? Förra månaden avslöjades detaljer om en utredning om just Trafikverket. Utredningen säger bland annat att Trafikverket saknar styrning, att verket inte kan planera underhållsåtgärder och att det är tveksamt om verket klarar av att hushålla med skattebetalarnas pengar. År 2012 riktade Riksrevisionen kritik mot Trafikverkets totalentreprenader – de var inte så effektiva som Trafikverket trodde.

Då har vi alltså en statlig verksamhet som saknar koll. När folk står och fryser på stationerna svarar staten med pumpa in ännu mera pengar till samma verksamhet.

Detta är symbolpolitik. Regeringen vill visa allmänheten att den gör något. Men att göra saker och ting i den ordningen förefaller bakvänt. Om du har ett statligt verk som fungerar så illa som den kommande utredningen visar, borde staten absolut inte pumpa ännu mer pengar, snarare tvärtom. Först borde Trafikverkets organisation ses över. Först borde regeringen se till att Trafikverket har koll på sina pengar och förmår att arbeta effektivt. Om det därefter visar sig att pengarna inte räcker till, så skulle det kunna bli aktuellt att öka anslagen.

Det här är en kritik som också kan riktas mot den förra regeringen. Även då hölls det presskonferenser med staplar och diagram som skulle visa att det nu var rätt tid att satsa mer pengar på järnvägsunderhåll.

Den som står och väntar på tåget blir glad av att växeln eller kontaktledningen lagas. Att Trafikverket förmår att planera bättre är i det här skedet viktigare än ökade anslag.

Mer läsning

Annons