Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du har ett ansvar för sjukvården!

Annons

Vi kan gnälla över brister i sjukvården. Men var och en har också ett eget ansvar. I veckan rapporterade P4 Örebro att 907 personer inte dök upp på bokade tider vid någon av vårdcentralerna i Örebro län– eller så avbokades besöket väldigt nära inpå den bokade tiden. Och detta bara under en enda vecka. Om vi skulle lägga till uteblivna besök vid andra kliniker skulle siffran bli ännu högre.

Under en enda vecka uteblev 907 besök på länets vårdcentraler – eller så avbokades besöken med kort varsel.

Det innebär att 907 andra hade kunnat komma till en vårdcentral – om de inställda besöken hade avbokats i tid. Personer som har ont, personer som behöver medicin, personer som vill tala med en doktor för att de känner sig oroliga, personer som kanske har väntat länge – men ändå inte velat ringa vårdcentralen för att de inte vill "störa" sjukvården.

Jodå, bland dessa 907 inställda besök finns det säkert personer som har missat besöket på grund av försenade bussar eller att kallelsen inte har kommit i tid. Men här finns också de som missat att skriva in i det i kalendern och personer som i sista stund kommit på att de skulle göra något annat den dagen.

Nu inför regionen nya avgifter från och med den först mars. Du måste avboka 24 timmar i förväg. Annars blir det en avgift på 200 kronor. Nu säger företrädare för regionen att de ska ta hänsyn till "enskilda fall" som det heter. Det kommer inte att bli lätta avvägningar. Räcker det med att ringa och försäkra att bussen var försenad?

Det är en bra markering av sjukvården att införa den nya avgiften – och förtydliga att avbokning måste ske i så pass god tid att vården har en chans att kalla en annan patient.

Det är en bra markering av sjukvården att införa den nya avgiften – och förtydliga att avbokning måste ske i så pass god tid att vården har en chans att kalla en annan patient. Men det handlar också om att markera att vi alla har ett ansvar för att vården fungerar. Det är klart att vi ska klaga när vårdköerna är för långa. Det är klart att vi ska kräva att det finns tillräckligt med vårdplatser. Det är klart att vi ska ifrågasätta de höga lönerna till "stafettläkare".

Men när du bokar tid på en vårdcentral så får du en service som vi alla är med och betalar. Att inte avboka tiden i god tid är att kasta bort andras pengar. Låt bli det!

Mer läsning

Annons