Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du måste reagera mot glåporden på bussen!

Annons

Ett brandattentat mot judiska församlingen i Göteborg. En talare vid en demonstration som talar om att skjuta judar.

Davidsstjärnan måste få bäras fritt.

Sedan länge finns en utbredd antisemitism i Malmö. Antisemitismen är så utbredd att judiska församlingar runt om i landet måste tänka särskilt på sin säkerhet. Den är så utbredd att judar väljer att inte bära symboler som visar att de är judar.

Dölja din tillhörighet, lämna barnen på dagis och kliva på bussen till jobbet utan att någon lägger märket till dig.

Det är lätt för oss andra att uppmana dem att stå upp för sin rätt. Men till slut så hamnar du ändå i ett läge där du ska välja hur din dag ska se ut. Dölja din tillhörighet, lämna barnen på dagis och kliva på bussen till jobbet utan att någon lägger märket till dig. Eller visa din tillhörighet, oroas över hur barnen reagerar när glåporden kommer och fundera över hur du ska agera när någon spottar på dig.

Sådant ska ingen behöva stå ut med, oavsett vem du är eller vilken religiös grupp du råkar tillhöra.

Antisemitismen som ideologi är så bisarr och så verklighetsfrämmande. Den har gamla anor. Teorin om att ”judarna” styr världen har använts som argument av såväl makthavare som av ljusskygga politiska rörelser på gräsrotsnivå. Efter nazismens systematiska massmord på judar var det nog många som trodde att antisemitismen hörde till historien, att det aldrig skulle kunna uppstå något liknande.

Teorin om att ”judarna” styr världen har använts som argument av såväl makthavare som av ljusskygga politiska rörelser på gräsrotsnivå.

Och så hamnar vi där vi är i dag: att judar har svårt att leva ett vanligt vardagsliv. I Sverige! Ett land som inte ens var med i andra världskriget. Landet som tog emot koncentrationslägerfångar i de vita bussarna.

Antisemitismen har visat sig ha en skrämmande förmåga att leva upp på nytt. Det går uppenbarligen alltid att hitta ursäkter för att skylla på ”judarna”.

För många muslimer är Mellanösternkonflikten en viktig symbolfråga. Och det får den gärna vara i och för sig. Men kritik mot Israel övergår lätt i antisemitism och detta har uppmuntrats av regionens makthavare. Och då måste samhället sätta en knivskarp gräns. Judar har naturligtvis rätt att leva och verka, oavsett vad de har för uppfattning om Israel.

Att säga att det rör sig om ”muslimska extremister” är en förenkling. Den bistra sanningen är att det finns en utbredd antisemitism bland muslimer i Sverige. Det visar sig i Malmö när judar som öppet visar att de är judar får stå ut med glåpord och blir spottade på. Det innebär inte att vi kan tala om ett kollektivt ansvar eller att vi kan skylla på alla muslimer. Men det är oerhört viktigt att muslimska ledare i Sverige markerar mot antisemitismen.

Det visar sig i Malmö när judar som öppet visar att de är judar får stå ut med glåpord och blir spottade på.

Så skedde också i helgen, när muslimska företrädare besökte synagogan i Malmö.

Men antisemitismen kommer också från andra håll.

Sverigedemokraten Kent Ekeroth tyckte i en intervju att judarna i Sverige är ”nyttiga idioter för muslimerna”. Alltså: Judarna är liksom en del av den stora muslimska konspirationen. SVT rapporterade om ”den judiska lobbyn” i USA. Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof anser judarna inte är något problem eftersom de är så få. Underförstått: De får inte blir för många. Till exempel som i Polen före andra världskriget, då Polen var ett centrum för judisk kultur i Europa. Men det ”problemet” löstes ju av Hitler.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof anser judarna inte är något problem eftersom de är så få. Underförstått: De får inte blir för många.

När någon kastar brandbomber mot en judisk församling är det naturligtvis en polissak. Men den där spottloskan blir sällan en polissak. Brottet är i lagens mening litet. Sannolikheten är stor att polisanmälan inom några dagar leder till att ärendet avskrivs. Och skulle varje glåpord, varje spottloska och varje kränkning utredas, så skulle polisen överbelastas.

Så det krävs något mer: en kombination av ledarskap och en folklig motreaktion.

Vår statschef, kungen, borde delta i nästa kippavandring i Malmö. Statsministern och partiledarna måste ta upp dessa frågor i sina anföranden.

Vi måste därtill få en folklig rörelse på temat ”säg emot”. Om du ser någon på bussen som säger något nedlåtande åt en person för att han eller hon har ”fel ursprung”, ”fel nationalitet” eller ”fel hudfärg. Ja då ska vi säga ifrån. Vi andra får inte vara tysta. Och det är något som kungen, partiledarna och religiösa ledare borde tala om. Du kanske inte alltid törs säga ifrån? Nej, möjligen är det så. Men du kan alltid gå fram till den drabbade och ge ditt stöd. Du kan gå fram till den som vågar säga ifrån och säga ”bra gjort”. Alla kan göra något.

Vi andra får inte vara tysta. Och det är något som kungen, partiledarna och religiösa ledare borde tala om.

Om vi är tysta, så kommer detta att breda ut sig. Om vi andra agerar så har de som sprider rasistiska glåpord faktiskt inte en chans!

Mer läsning

Annons