Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt med slarviga politiker

Ännu en gång har NA avslöjat oegentligheter inom kommunen. Politiker ska självklart ha rent mjöl i påsen. Lika självklart har vi rätt att kräva att de inte slarvar.

Annons

Det var i söndags som vi berättade om fritidspolitikern Lars Askling (M) i Örebro som sedan 2009 fått ut 420 000 kronor i förlorad arbetsinkomst trots att han är pensionär och inte jobbat de senaste fem åren. Avslöjandet fick till följd att Askling i måndags lämnade de förtroendeuppdrag han hade. Han slutar för att inte skada partiet, berättade gruppledaren Anders Åhrlin. Gott så men ska det behöva gå så långt? Svaret är ett glasklart nej. Ett minimikrav borde vara att en fritidspolitiker är lika noggrann som alla vi andra när hen redovisar förlorad arbetsinkomst. Vare sig kunskapen eller moralen ska vara sämre än så. En lägre nivå är fullständigt oacceptabel.

Bygger agerandet på aningslöshet är det inte så mycket bättre. För vill vi ha politikern som vare sig kan systemet eller orkar försöka sätta sig in i hur det fungerar? Svaret är ett glasklart nej.

Kommunstyrelseordföranden Lena Baastad (S) sa i gårdagens NA att Asklings agerande är helt obegripligt. Det är som att begära pengar för en tågbiljett fast man inte åkt tåg, konstaterade hon. Så resonerar nog också de flesta av oss. Vi vet vad som är rätt och fel.

Det borde tillhöra ett föråldrat system att politiker skor sig på skattebetalarnas bekostnad. Vem minns inte den vidlyftiga representationen politikerna i Motala ägnade sig åt under 90-talet? Tydligen finns dessvärre fortfarande såväl övertramp som gråzoner. Det räcker inte att skylla på slarv. Det måste också finnas kontroller där eventuellt slarv upptäcks.

Händelsen med de felaktiga arvodena visar med all önskvärd tydlighet att media behövs. Vi måste fortsätta att granska. För även om det mest handlar om slarv, som chefsjuristen Pernilla Wikström Pehrson också sa i NA i söndags, så måste slarvet avslöjas. Annars kan det bli onödigt dyrt för skattebetalarna.

Mer läsning

Annons