Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egypten mot militärstyre

Egypten skakas nu än en gång av demonstrationer och våldsamheter. Till skillnad från demokratirevolutionen för två år sedan står nu stora grupper mot varandra.

Annons

I onsdags grep militärerna makten när de gick in och handfast avsatte den demokratiskt valde presidenten, Muhammed Mursi. Han var djupt impopulär, även bland de mest hårdföra islamisterna, salafisterna, som är organiserade i det politiska partiet al-Nour.

Utan tvekan välkomnades militärens agerande av en stor majoritet av folket. Men Muslimska brödraskapet, till vilket presidenten hör, har inte accepterat att presidenten satts i förvar och brödraskapets tv-station stängts. Dagligen har stora demonstrationer ägt rum. Minst ett 80-tal människor har dödats. Under natten till måndagen sköts drygt 40 personer ihjäl av militären, som hävdar att den angripits av Mursis anhängare.

På Tahrirtorget, den symboliska platsen för demokratirevolutionen, demonstrerar Mursis motståndare. I går uppmanade Muslimska brödraskapet till demonstrationer över hela landet mot militären.

Militärledningen har satt sig själv i en svår situation. Det som verkade nog så enkelt, att med folkets stöd avsätta Mursi, har blivit komplicerat och svårhanterbart. Den tillsatta presidenten Adli Mansour och militären utsåg fredspristagaren Mohamed ElBaradei till premiärminister.

Han har hoppat av eftersom salafisternas parti al-Nour inte accepterade honom. Partiet tar nu avstånd från militären och ansluter sig förmodligen till Brödraskapet och dess kamp.

De eskalerande våldsamheterna pekar dessvärre inte i en riktning som tyder på en snabb och för landet lycklig lösning av situationen. Tvärtom. Risken är uppenbar att islamisterna, främst Brödraskapet, tvingas tillbaka till en tillvaro i det fördolda. Allt medan militären å sin sida tvingas återupprätta ett styre liknande det som rådde under Nasser, Sadat och Mubarak.Smaken av demokratin lär dock inte egyptierna glömma bort. Frågan är om, när och hur den ska kunna upplevas igen.

Mer läsning

Annons