Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonom slipper äta hatt

”Jag lovar att äta upp min Borsalino om inte överskottsmålet under nästa mandatperiod ersätts av ett balansmål – oavsett regering.”

Annons

Så skrev ekonomen Klas Eklund i tidningen Fokus för en tid sedan.

Han slipper äta upp sin Borsalino-hatt. Den 13 oktober 2014 sade finansminister Magdalena Andersson att överskottsmålet inte kommer att uppnås under mandatperioden. Och så antydde hon att överskottsmålet borde ändras. En sak är säker. Det är inte ett högre överskott hon då förespråkar, utan ett lägre.

Ekonomen Klas Eklund var knuten till Ingvar Carlssons socialdemokratiska regering i början av 90-talet. Han har skrivit Sveriges mest sålda lärobok i ekonomi.

Sveriges statsskuld hör till de lägsta i Europa. Det är billigt att låna. Då är det bättre att investera än att betala av på statsskulden, skrev Klas Eklund i Fokus.

Fast Magdalena Andersson maskerade upphävandet av överskottsmålet i en kaskad av upprördhet över att den tidigare regeringen tagit alltför lätt på överskottsmålet. Hon ansträngde sig verkligen för att beskriva den svenska ekonomin i mörka termer. Men fakta är följande: Sveriges statsskuld ligger kring 40 procent av BNP. Genomsnittet för EU är 87 procent.

Överskottsmålet fastställdes efter krisen på 90-talet, när den svenska statsskulden steg till 75 procent av BNP och räntan steg till 500 procent. Men det som var bra då, behöver inte vara bra nu.

Vilken finansministerkandidat som än väcker frågan, så kommer personen att anklagas av motståndare för att vara ansvarslös. Men då blir politiken i alltför hög grad en besvärjelse. Å ena sidan är överskottsmålet jätteviktigt. Å andra sidan ska överskottsmålet justeras nedåt. Stackars väljare! Det är inte lätt att hänga med alla gånger.

I sin krönika i Fokus skrev Klas Eklund också att Anders Borg borde klippa sig. ”Vi vill väl inte att vår finansminister ska se ut som en övervintrad strandraggare?” Även på den punkten fick han rätt.

Mer läsning

Annons