Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Elda upp alla moskéer”

Ungefär en gång i månaden utsätts en moské för skadegörelse i Sverige. De senaste dagarna har två moskéer brunnit.

Annons

Exakt vad som orsakade de båda bränderna i Eskilstuna och Eslöv återstår att se. Men det är intressant att se reaktionerna. I en grupp på Facebook som kallar sig ”Sverigedemokratiskt forum som är öppet för alla” finns bland annat följande reaktioner: ”Bästa julklappen hittills”. ”Hehe bara skrattade och sa att de va det bästa som hänt på länge”. ”Tänd ett hus och låt det brinna”. ”Elda upp alla moskéer tack”.

Någon reagerade på det sistnämnda inlägget och bad personen ta bort inlägget för att det skulle kunna vara skadligt för Sverigedemokraterna. ”SD:s motståndare övervakar alla SD-forum och då är det knappast smart att snacka om att bränna ner byggnader”.

Partiledaren Mattias Karlsson skulle aldrig någonsin säga ”elda upp alla moskéer tack”. Han framträder med slips och kostym. Partiledningen har till och med utlyst en ”nolltolerans” mot rasism och nazism. Men under ytan lever anhängare till Sverigedemokraterna med drömmar om att ”elda upp alla moskéer”.

Under Kristallnatten 1938 var det inte moskéer som brändes, utan synagogor. De nazistiska ämbetsmännen stod prydligt klädda och såg på när deras anhängare mördade människor och brände synagogor. I propagandan var Kristallnatten inte något som arrangerades av den tyska staten eller den nazistiska partiapparaten. Nej, den officiella versionen var att Kristallnatten var en spontan folklig reaktion efter att den tyske ambassadtjänstemannen Ernst vom Rath hade blivit mördad i Paris ett par dagar tidigare. Den som höll i vapnet var en ung judisk man som var bosatt i Paris.

När anhängare till Sverigedemokraterna går ut med ordvitsar av typen ”tänd ett hus och låt det brinna”, finns det anledning för oss andra att vara vaksamma. Och vi kan vara tacksamma över varje markering från de andra partierna att de inte vill ha med Sverigedemokraterna att göra.

Mer läsning

Annons