Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever måste byta skola

Annons

I december var det i stort sett klart. 500 elever skulle bort från Wadköpings utbildningscenter i Örebro. Även delar av Virginska skolan skulle utrymmmas.

Majoriteten i Örebro kommun – Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet – såg inget annat alternativ. Dessutom skulle det gå fort. Redan i höst skulla många elever börja i nya skolor. Då blir det inte mycket utrymme för dialog. Så var åtminstone utgångsläget.

Den här veckan bjuder majoriteten in oppositionspartierna till samtal om skollokaler. Det måste rimligtvis innebära att det finns utrymme för alternativ. Men processen blir bakvänd. Det hade varit bättre att först bjuda in till samtal – och därefter presentera ett förslag.

Nåja, bättre sent än aldrig.

Nu kommer oppositionen till ”förutsättningslösa” samtal, där det redan är klart vad majoriteten vill.

Du kan fatta många beslut som politiker – utan att det blir några reaktioner. Men lägg ner en skola, så blir det garanterat protester. Om skolan ligger på landsbygden kommer en nedläggning att uppfattas som att ”byn lägga ner”. Lägg ner en skola mitt i en storstad så är det andra argument som dyker upp. Frågan är om det någonsin går att genomföra en avveckling av en skola på ett sätt som får elever, föräldrar och personal att känna sig nöjda.

Färre elever måste innebära att det också blir färre skollokaler. Då måste elever flytta från en skola till en annan. Men vilken skola som än ska utrymmas så finns det risk för att elever, personal och föräldrasr säger: ”inte just vår skola”. Alternativet är att skolförvaltningen får betala pengar till lokaler som inte behövs. Pengar som kunde ha gått till lärare, skolböcker och elevhälsovård får i stället gå till överfödiga lokaler.

Så för elevernas bästa: Kommunledningen i Örebro måste till slut komma fram till ett beslut som kommer att uppröra. I bästa fall tillsammans med ett eller flera av oppositionspartierna.

Mer läsning

Annons