Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elspöket från 1980

Annons

Rädd för höga elpriser i vinter? Svensk kärnkraft utnyttjas betydligt sämre än i Finland. En av orsakerna är motståndet mot kärnkraft för över 20 år sedan.

Efter ett möte med företrädare för kärnkraftindustrin lovar näringsminister Maud Olofsson att kärnkraften ska köras för fullt i vinter. Vi får väl se hur det blir med den saken.

FN:s atomenergiorgan IAEA mäter hur mycket länderna utnyttjar sin kärnkraft. Bäst kapacitetsutnyttjande har Rumänien. Tvåa kommer Finland. Sverige hamnar ganska långt ner på listan, med ett kapacitetsutnyttjande på 68,2 procent. Och inte nog med det. Under åren 2008–2010 var Sverige bland de allra sämsta när det gällde oplanerade avbrott. Bara Storbritannien var sämre.

Maud Olofsson kan tala hur mycket allvar som helst med kärnkraftsindustrin. Det hjälper inte mot oplanerade avbrott i en komplicerad teknisk verksamhet.

Men varför klarar Finland och Rumänien att köra sina kärnkraftverk nästan utan avbrott, medan Sverige inte gör det?

Det är svårt att komma förbi ett spöke från 1980. Folkomröstningen om kärnkraft – och det ständigt upprepade kravet att kärnkraften skulle vara avvecklad år 2010. För att understryka att kärnkraften verkligen skulle avvecklas beslöt en socialdemokratisk regering att avveckla de två reaktorerna i Barsebäck. Avvecklingen genomfördes 2005.

I debatten kring folkomröstningen blev det dessutom en fixering vid antalet reaktorer–och det skulle absolut inte få byggas några nya. En mer pragmatisk politik hade varit att stänga gamla och föråldrade reaktorer–och starta nya. Nu var kärnkraftsindustrin i stället piskad att renovera de gamla.

Kärnkraftsexperten Lars G Larsson har dessutom pekat på att kärnkraftsindustrin ibland har valt lite väl kortsiktiga lösningar, av ekonomiska skäl.

Avvecklingen av kärnkraften var dessutom inbillad. För medan reaktorerna i Barsebäck avvecklades, ökades kapaciteten i de andra reaktorerna. 1986 producerade de tolv svenska reaktorerna 69 terawattimmar.

2005 producerade den svenska kärnkraften nästan 70 terawattimmar, trots att reaktorerna i Barsebäck var avstängda mer än halva året.

Om vi hade haft en politik som utgått från behovet av energi i stället för X antal reaktorer och en avveckling år 2010, hade dagens problem sannolikt varit mindre.

Mer läsning

Annons