Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En allians för förändring

Ansvar för landet och regeringsduglighet räcker inte. Alliansen måste också stå för förändring – ja faktiskt vara i opposition.

Annons

Söndagens partiledardebatt i SVT handlade mycket om förmåga att ta ansvar. Stefan Löfven talade om att det var en socialdemokratisk regering som införde överskottsmål. Fredrik Reinfeldt konstaterade att Sverige är ett av de EU-länder som har starkast statsfinanser. Och ja, naturligtvis hade utgiftstak och överskottsmål betydelse när alliansregeringen tillträdde 2006. Jobbet blev därmed lättare för Anders Borg. Men det är också ett faktum att Sverige efter åtta år med Alliansen fortfarande har starka statsfinanser.

Men Alliansens företrädare kan skrika sig hesa om starka statsfinanser, att sysselsättningen är hög jämfört med andra EU-länder och att Sverige har klarat sig bättre än de allra flesta länder i vår omvärld genom finanskrisen.

Alliansen kan också fortsätta att påpeka att det finns en djup oenighet bland De rödgröna i en rad olika frågor.

Alliansen kan till och med varna för Socialdemokraterna som ett ansvarslöst skattesänkarparti, eftersom partiet vill sänka skatten för pensionärer.

Men inför ett val måste även den som sitter i regeringen vara i opposition, i den meningen att han eller hon måste peka på saker som är fel, på reformer som behöver göras.

Folkpartiets Jan Björklund gav ett exempel på det under debatten. Han pekade på behovet av lärlingsutbildningar, att knyta yrkesutbildningarna närmare företagen. I stället för att bygga kopior av bilverkstäder på yrkeskolorna, ska eleverna kunna få en del av sin utbildning ute på företagen.

Det finns fler frågor där Alliansen skulle kunna markera att den vill förändra. Brottsbekämpningen borde vara en hjärtefråga för Moderaterna. Integritetsfrågor borde intressera Folkpartiet och Centern. Bara för att nämna ett par exempel.

Regeringsduglighet är en förutsättning för att vinna val. Men det räcker inte.

Mer läsning

Annons