Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En alltför tidig dom

Annons

”Flyktingreformen blev en flopp”. Så beskriver Dagens Nyheter den reform för flyktingar som genomfördes den första december. Arbetsförmedlingen tog då över huvudansvaret för introduktionen.

Men hallå! Var det någon som trodde att alla problem skulle vara lösta efter några månader? Den utvärdering som artikeln i DN beskriver gjordes efter ett halvår.

Tidigare var det kommunerna som hade ansvaret för mottagningen av flyktingar. Den första kontakten med det svenska samhället var ett socialkontor. Det kunde ta upp till ett år innan en person över huvud taget fick kontakt med en arbetsförmedling.

Nu är det tydligt att målet är ett arbete. Arbetsförmedlingen och den nyanlända ska göra en tvåårig handlingsplan. Den nyanlända får ett etableringsstöd som är något högre än socialbidraget. Men etableringsstödet ryker om personen inte följer sin handlingsplan.

Det finns uppenbarligen en rad inkörningsproblem med det nya systemet. Och något annat var knappast att vänta. Men det är bekymmersamt att tunga statliga myndigheter hör till propparna i systemet.

Skatteverket tar för lång tid på sig att ge de nyanlända personnummer. Det krävs personnummer för snart sagt varje papper som ska skrivas på. Utan personnummer kan du inte skaffa en vanlig legitimation.

Det tar för lång tid att få barnbidrag och bostadsbidrag. Då räcker inte etableringsersättningen för att försörja familjen, med följden att många familjer ändå tvingas gå till socialkontoret i stället för att koncentrera sig på att komma ut på arbetsmarknaden.

Visserligen har Arbetsförmedlingen tagit över ansvaret. Men om andra myndigheter inte hänger med i svängarna, fungerar inte reformen.

Organisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) har granskat hur reformen har fungerat i 17 kommuner. SKL reagerar mot att det blir en kostnad för kommunerna när flyktingar tvingas gå till socialkontoret. Den typen ”glapp” måste givetvis bort.

Men om handlingsplanen för en nyanländ flykting är två år, är det på tok för tidigt att beskriva reformen som ett ”misslyckande” eller en ”flopp” redan efter sex månader.

Mer läsning

Annons