Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En årslång kungsplåga

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

En bild med en person, som skulle kunna vara kungen, med lättklädda damer i förgrunden har publicerats i Expressen. Expressen redovisar också att det finns flera tecken på att bilden är manipulerad. Sedan boken ”Den motvillige monarken” publicerades i november förra året, har det förekommit olika ”hot” om att bilder på kungen i pinsamma situationer skulle publiceras. Men när en publicering slutligen sker, är det en lättnad för kungahuset. Bildpubliceringen kan vara slutpunkten för en årslång plåga för hovet.

Orsaken till den årslånga plågan är kungahusets karaktär. En grundförutsättning för den konstitutionella monarkin är att kungen ska vara höjd över varje misstanke. Inte för att han sköter sitt jobb eller agerar föredömligt i offentliga sammanhang. Han har sin ställning enbart i kraft av att han är son till Gustav Adolf, arvprinsen som dog i en flygolycka 1947.

Den naturliga reaktionen på ”Den motvillige monarken” borde ha varit att låta hovets experter lusläsa boken. Kungen skulle ställas mot väggen av sina egna medarbetare. Vad är sant? Vad är inte sant? Felaktiga detaljer skulle omedelbart dementeras. Men kungen är ju kung – en medborgare höjd över varje misstanke. Att pressa kungen på sådant gör man bara inte.

Alltså gjorde kungen ett märkligt uttalande i samband med jakt, där det nästan lät som om han bekräftade uppgifterna i boken. Det dröjde till i maj i år innan han ställde upp på en intervju där en reporter fick ställa de kritiska frågorna.

Monarkin är fortfarande populär. Den realistiska konsekvensen av en eventuell abdikation skulle vara att Victoria tar över tronen, inte att Sverige blir republik.

Men kungen måste ta risken att kliva ner från sin upphöjda roll. Granskningen kommer inte att bli mindre besvärande de kommande åren. Kungen måste vänja sig att han är en makthavare som är utsatt för granskning. Att kliva ner från den upphöjda rollen innebär i och för sig en risk. Då skulle kungen få ställa upp i Ekots lördagsintervju och finna sig i att hovets räkenskaper blir offentliga. Men att försöka hålla fast vid en upphöjdhet som uppenbarligen inte fungerar i motvind, skulle kunna äventyra monarkin.

Mer läsning

Annons