Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bortkastad röst

Vad händer med regeringsfrågan, om Sverigedemokraterna skulle komma in i riksdagen? Nu är det inte säkert att det blir aktuellt. Sverigedemokraterna ligger och pendlar kring fyraprocentspärren.

Annons

Ibland under. Ibland över. Partiledaren Jimmie Åkesson säger att partiet kommer att få fler röster än vad opinionsmätningarna visar eftersom det finns en ”skamfaktor”, att folk inte riktigt vill medge att de röstar på partiet.

Nja, det är i så fall en svag skamfaktor. I den sista Sifo-mätningen inför valet 2006 fick Sverigedemokraterna 2,5 procent. I valet blev det 2,9 procent.

Men något inflytande kommer de inte att få. Det är inte ens säkert att det kommer att förknippas med någon större dramatik – om de skulle erövra några platser i riksdagen.

Det är naturligt att det största blocket bildar regering. En minoritetsregering kan styra landet, med hoppande majoriteter. Det som krävs är inte en stor och blocköverskridande överenskommelse, utan snarare att både regering och opposition går fram med lite större varsamhet än de är vana vid. Regeringen måste se till att den inte öppnar för att bli beroende av ett parti som bildades ur öppet nazistiska grupperingar. Oppositionspartierna måste vara beredda att föra samtal med regeringen.

Från Alliansen nämns ibland Miljöpartiet som en partner. Men en alliansregering får större möjligheter att agera, om den inte binder sig vid ett enda parti.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin brukar säga att hon skulle bjuda in Centerpartiet och Folkpartiet, för att inte göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Men varför inte Moderaterna? Ett parti som står närmare Socialdemokraterna när det gäller till exempel lagen om anställningsskydd.

Den svenska regeringsformen är väl anpassad till ett läge där en minoritetsregering styr. Regeringen måste tolereras av riksdagen. Den behöver inte nödvändigtvis ha riksdagens aktiva stöd.

På 90-talet antogs dessutom en budgetlag som gör att oppositionspartierna inte kan fälla regeringens ekonomiska politik bara genom att rösta nej. De måste vara överens om ett motförslag.

Sverigedemokraterna hoppas att de ska bli årets politiska skräll. Men det är osäkert om de kommer in i riksdagen. Och om de kommer in, kommer de att få noll i inflytande. En röst på Sverigedemokraterna är bortkastad, oavsett om de kommer in i riksdagen eller inte.

Mer läsning

Annons