Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En chans för Grekland

Annons

Problemen i Grekland är betydligt djupare än stapeldiagram över inkomster och utgifter. De som tror att Greklands ekonomi kommer att lyfta, enbart genom att få ordning på statsfinanserna har inte fattat någonting. De som tror att allt löser sig, om bara Grekland struntar i IMF:s och EU:s krav har inte heller fattat någonting.

När en grekisk medborgare träffar en byråkrat måste han eller hon ofta ge lite ”dricks” för att få sitt ärende ordnat. Korruptionen är omfattande. Staten betraktas som en motpart som snor folks pengar, inte ett serviceorgan för att hjälpa medborgarna.

Många grekiska egenföretagare betraktar det som ett självklart privilegium att slippa betala skatt. Skulle de trots allt besväras av någon från skattemyndigheten går det alltid att komma överens om lite pengar under bordet, så är frågan ur världen.

På många ställen går det inte att använda betalkort. Sådana transaktioner kräver kvitto – och kan granskas av skattemyndigheterna.

Enligt uppskattningar omsätter den svarta sektorn i Grekland mellan 500 och 600 miljarder kronor per år. Om dessa pengar beskattades, skulle den grekiska statens underskott minska till en nivå som är jämförbar med andra europeiska länder. Då skulle vi inte tala om risken för statsbankrutt. Det är inte ens säkert att en grekisk kris skulle finnas med på den politiska dagordningen.

Fast anställda, som får sin skatt dragen på lönen, har inte lika många möjligheter att komma undan skatt. Så även där finns en misstänksamhet mot staten. Alla vet ju att staten tolererar att andra grupper slipper skatt.

Så där sitter den grekiska staten i en rävsax. Egenföretagarna är misstänksamma mot alla försök att dra in skatt. Anställda är förbannade för att de tvingas betala skatt. Och de statsanställda är ursinniga över att de själva eller deras arbetskamrater kan förlora jobbet. Den som arrangerar demonstrationer mot den grekiska staten har utan tvekan en bred rekryteringsbas.

Visst hade Grekland kunnat devalvera sin valuta – och skjuta över problemen på grannländerna – om landet hade stått utanför euron. Men korruptionen hade funnits kvar. Problemen med skatteindrivningen hade funnits kvar. Den grundläggande misstänksamheten mot myndigheter hade funnits kvar.

Krisen är smärtsam. Men den innebär också en chans för Grekland att ta itu med problem som nonchalerats under många år.

Mer läsning

Annons