Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En chans för vargen

Annons

Vargen är en del av vår natur som måste ha stöd och skydd för att överleva. Nu har svenska politiker fått underlag för att avgöra artens framtid. Det handlar om liv eller död. Det finns inga mellanting.

Statens rovdjursutredare Lars-Erik Liljelund la fram sin slutrapport i går. Den bjöd inte på några stora överraskningar men fick direkt häftig kritik. Från väntat håll. LRF och Svenska Jägareförbundet tog till storsläggan

Argumenten är de redan kända. Den svenska rovdjurspolitiken struntar i landsbygden folk, de som lever nära rovdjuren. Ju längre från skogen desto mer positiva blir människor till rovdjur, särskilt vargen. Politikerna, de som bestämmer, har ingen aning om hur det är att leva med gråben inpå knutarna, lyder kritiken.

Det finns en viss sanning i det. Visst är det lättare att vara vänligt inställt till något som man inte har någon erfarenhet av. Men detta faktum ger inte en del av svenska folket något privilegium att bestämma över något som är ett nationellt intresse.

Utredaren konstaterar att tillståndet för björn och lo är gott. Det finns tillräckligt många individer av dessa två rovdjur, vilket gör att de kan överleva som art. Värre är det för järven och särskilt för vargen.

Vi människor vill kontrollera och härska över vår omgivning och i möjligaste mån minimera alla risker. Det är naturligt för oss som biologisk varelser. Men detta kontrollbehov krockar ibland med andra arters behov.

För att vargen ska överleva som art måste det finnas livskraftiga gener. Lars-Erik Liljelund har definierat minimiantalet till 450 vargar till år 2014 i hela landet. För att arten ska kunna existera måste nya gener tillföras den inavlade svenska stammen. Det är en biologisk förutsättning som inte kan kompromissas bort. Det står inte i mänsklig makt att leka gud och finlira med naturen.

Ytterst handlar det om vi ska ha varg i vår natur eller inte. Något mellanting som tillfredsställer kritikerna finns inte.

Vargen hör hemma hos oss. Det politikerna kan göra är att förebygga skador och ersätta de som får sina tamdjur rivna. Kontrollerad jakt är också ett måste för att ge vargen möjlighet att överleva som art.

Mer läsning

Annons