Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En chefsstrateg och en floskelgenerator

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

För några veckor sedan blev örebroaren Kent Persson Moderaternas partisekreterare. Han skulle vara den som – vid sidan av Fredrik Reinfeldt – leder partiet mot en ny valseger 2014. Nu har Moderaterna dessutom fått en chefsstrateg. Per Schlingmann ska – just det – leda arbetet mot en valseger 2014.

Ett litet tips till Moderaterna: Det är inte antalet strateger i partikansliet som avgör valresultatet.

Men visst är det elakt att säga att Moderaterna inte har en politik. Med detta i åtanke kastar jag mig över partisekreteraren Kent Perssons blogg för att hitta något. Hmmm. Den 14 maj skrev han ett inlägg med rubriken ”Nu gäller det att gå vidare”. Det låter väl hoppfullt. Här borde det väl finnas något om skatter, valfrihet inom vården eller finansiering av den gemensamma välfärden.

”Moderaterna har vare sig stannat, somnat eller blivit regeringströtta”, skriver han. Skönt att veta. Det är ju trots allt Moderaterna som är störst i Alliansen. Jag hoppas att Kent Persson inte går till jobbet för ta en tupplur.

”Vi kommer att fortsätta ta ansvar och angripa samhällsproblemen med genomförbara förslag.” Jajamän ... Nu måste det väl komma. Vad vill Moderaterna göra för oss som jobbar, för dem som riskerar arbetslöshet på Esab i Laxå och för dem som utsatts för brott? Håll i dig. Här kommer svaret:

”Vi kommer att förbättra Sverige byggt på det som är bra. Vår ideologiska kompass leder oss framåt i denna svåra resa där vi kommer att ta ansvar för ekonomin, jobben och välfärden. Sverige behöver inte en revolution, Sverige behöver politiskt ansvarstagande som sätter just människan i centrum.”

Ehh, Moderatena vill alltså inte göra revolution! Faktum är att Moderaterna bildades just som en motkraft mot den arbetarrörelse som växte fram en gång i tiden – och som i någon mening hade ett revolutionärt ursprung. Att Moderaterna inte vill göra revolution är alltså en nyhet som är precis lika gammal som partiet.

Men okej, jag läser vidare. Nånstans borde det väl stå någonting ...

”För oss moderater handlar det om att öka friheten för människorna och att sätta henne i centrum.”

Men tänk efter. Vilket parti skulle säga något annat? Skulle något annat parti säga att ”för oss handlar det om att minska friheten för människorna och sätta något annat i centrum”?

Blogginlägget från Kent Persson om Moderaternas framtid verkar vara gjort av en floskelgenerator på nätet, som automatiskt spottar ur sig vissa nyckelord: ”stark idétradition”. ”Ideologisk kompass”. ”... söka svaren på både dagens och morgondagens utmaningar”.

Moderaterna har gjort nytta i regeringsställning. En av de få konkreta saker som Kent Persson nämner i sitt blogginlägg är att jobbskatteavdraget gett vanliga människor mer pengar i plånboken. Men det var ju framtiden inlägget skulle handla om. Trodde jag i alla fall.

Ska Moderaterna lyckas, måste de ha något mer att säga. Sedan kan partiet byta partisekreterare eller tillsätta en hel hög med partistrateger. Det hjälper inte!

Och ytterligare ett tips: Det är mycket billigare med en floskelgenerator på nätet än en anställd partisekreterare.

Mer läsning

Annons